Radek Jaroš

Radek Jaroš | foto: Petr Topič, MAFRA

Na Jizerské padesátce poběží i pokořitel Himálaje Jaroš

  • 0
Známý český horolezec Radek Jaroš se na poslední chvíli rozhodl pro účast na Jizerské 50. V pátek se postaví na start závodu Volkswagen Bedřichovská 30, který se kvůli nepřízni počasí pojede na 12 km na třech čtyřkilometrových okruzích.

Závod bere Jaroš jako zimní přípravu a současně svou účastí skládá hold expedici Peru 1970, jejímž memoriálem je právě Jizerská 50.

„Příběh expedice Peru 1970 jsem znal od dětství. Na Huascaránu jsem byl čtyřikrát. Když jsem tam byl poprvé v roce 1999, byl Huascarán dokonce moje druhá vylezená velká hora po Mount Everestu,“ první Čech, který vystoupil na všech 14 světových osmitisícovek bez použití kyslíku.

Ambice na umístění Radek Jaroš nemá. Loni se zúčastnil Bedřichovské 30 a firemní štafety. „Na běžkách jezdím rekreačně pro udržení a zvýšení fyzické kondice. Je to jedno z mála oživení zimní přípravy,“ doplňuje Jaroš.

Do Jizerských hor se chystá i handicapovaný sportovec Jan Tománek. Start v hlavním závodě má naplánovaný už několik let, ale teprve letos si svůj sen splní. „Před pár dny jsem nevěřil, že bude možné závod uspořádat a o své účasti již ani nepřemýšlel,“ uvedl Tománek na své facebookové stránce.

„Po ohlášení náhradního programu (16 km) svitla naděje, ale vzápětí přišly obavy z tréninkového výpadku. Rozpaky vystřídalo nadšení ze sněhové nadílky na Dobříšsku. Ano, v neděli budu startovat v hlavním závodě!“

Tománek absolvuje závod na XC sledgi, což je speciálně zkonstruované sportovní náčiní, na němž se závodník pohybuje vpřed pomocí běžkařských hůlek.

Do stopy hlavního závodu se chystají i další zajímaví závodníci. Padesátku si ani letos nenechá ujít kardiochirurg Jan Pirk, poběží i moderátor a lékař Roman Šmucler.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž