Zubří veze z Běloruska osmigólové manko

Minsk - Házenkáři Zubří prohráli v úvodním utkání prvního kola Poháru vítězů pohárů v Minsku 30:38. Valaši se o lepší výsledek na hřišti běloruského favorita připravili nepovedeným závěrem, dvaceti góly jejich zkázu zařídil domácí ostrostřelec Puchovskij. Odveta se hraje v Zubří v sobotu od 18 hodin.

Minsk se k výraznému vítězství musel prokousat přes houževnatý odpor hostů, kteří 40 minut soupeři šlapali na paty. Ještě v prvním poločase Zubří hlavně díky Martinu Hrstkovi vedlo i o tři góly, ale po slibném úvodu druhé půle v posledních dvaceti minutách zcela vypadlo z role.

Osud zápasu se lámal za stavu 23:22, svěřenci Ivana Hargaše neproměnili několik šancí a technickými chybami položili základy domácí kanonádě.

Minsk se během následující desetiminutovky dostal do devítibrankového vedení. Nad jiné čněl Puchovskij, který zuberskou defenzivu zničil palbou ze střední vzdálenosti a nasbíral nevídaných 20 branek.

"Nemělo se to stát, byl to zcela výjimečný individuální výkon. Já sám jsem něco takového ještě nezažil," řekl sportovní ředitel klubu Jiří Mika.

Podle něj se v závěru projevilo, že mladý tým Zubří ještě není dostatečně odolný. "Závěr jsme nezvládli psychicky. I když soupeř potvrdil, že je velice silný a podle předpokladů se opíral o střelce z dálky, snad jsme si tak vysokou porážku ani nezasloužili. Přesto si myslím, že do odvety pořád máme šanci za předpokladu, že se vyvarujeme zbytečných chyb," doplnil Mika.

SKA Minsk - Gumárny Zubří 38:30 (15:13)
Nejvíce branek:
Puchovskij 20/7, Citov 5 - M. Hrstka a Číp po 7, Spuchlák, Randýsek a Říha po 3, Titkov 2/2, Kulišťák 2. Rozhodčí: Sitsi, Heinla (oba Est.). Vyloučení: 2:4. Sedmimetrové hody: 7/7 - 2/2. Diváci: 1200.

Dukla má postup na dosah

Vysokou výhrou 36:24 vstoupili házenkáři Dukly Praha do prvního kola Poháru EHF na hřišti kyperského mistra YU Spe Strovolos. Pražský celek proměnil převahu v přesvědčivé vítězství především ve druhém poločase, ve kterém nastřílel o deset gólů více než soupeř. Odveta se uskuteční v sobotu 8. září od 18:00 v Mladé Boleslavi.

Zápas se hrál v těžkých podmínkách, náročných na fyzickou kondici, protože v hale na Kypru se teplota šplhala k padesáti stupňům Celsia. Pražané vedli v prvním poločase neustále o tři až čtyři branky, ale v jeho závěru neproměnili jeho hráči několik šancí, a tak do kabin šel pouze s dvoubrankovým vedením.

Ve druhé části hry už ale domácí tým nestačil fyzicky, ve 35. minutě vedla Dukla o šest branek a soupeř odpadl. "Přehráli jsme je především rychlými protiútoky, které zakládal hlavně výborně chytající Petržela," řekl manažer celku Zdeněk Mičke.

YU Spe Strovolos (Kypr) - Dukla Praha 24:36 (13:15)
Nejvíce branek:
Aragomir 8, Godwin 5 - Stehlík, Kotrč a Lehocký po 6, Straka a Škařil po 5.