Házená - ilustrační foto

Házená - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Zemřel proslulý házenkářský trenér Oldřich Zámorský

  • 0
Házenkářskou veřejnost zasáhla zpráva o úmrtí trenéra Oldřicha Zámorského, který ve čtvrtek náhle zemřel ve věku 64 let. Jeho jméno bylo silně spjato s házenou v Otrokovicích, Zlíně a Bystřici pod Hostýnem.

Házené se přitom rodák z Vitonic na hranici Zlínského a Olomouckého kraje zamlada nevěnoval, coby fotbalista však nastupoval za Hranice či Fryšták.

Jako učitel tělocviku na Mánesově škole v Otrokovicích však později vedl školní házenkářský tým, v osmdesátých letech trénoval snad všechny věkové kategorie žen Zlína. Z poslední doby si jej lidé pamatují především z Bystřice pod Hostýnem - zdejší házenkáře vedl v nejvyšší české soutěži.

Oldřich Zámorský

"Nejprve společně s Pavlem Kovaříkem, pak jsem já ukončil aktivní činnost, a tak jsme tým s Olinem trénovali," připomíná současný kouč prvoligové Bystřice Bohumil Kolář.

Zámorský podle něj házenou obrovsky žil. "Pořád hledal nějaké novinky a zlepšení. Měl sježděné šílené množství turnajů a zápasů, a tak sypal z rukávu tipy, o koho tým doplnit," vybavuje si Kolář.

Jakou měl povahu? "Vidím, jak se směje a zároveň hurtuje: Nese… mě a hrejte!" vzpomíná Zuzana Juríková z vedení zlínského klubu. "Byl svérázný, ale vždy spravedlivý a hlavně jeho humor byl zdravě nakažlivý."

Poslední rozloučení s Oldřichem Zámorským se uskuteční v úterý od 11.30 ve smuteční síni zlínského krematoria.