Český házenkář Ondřej Zdráhala (v bílém) útočí na chorvatskou branku přes...

Český házenkář Ondřej Zdráhala (v bílém) útočí na chorvatskou branku přes Mateje Hrstiče (vpravo) a Marina Mariče. | foto: Reuters

Šéfem házenkářského svazu byl zvolen Zdráhala, porazil Schneidera a Hapkovou

  • 3
Dosavadní reprezentační kapitán Ondřej Zdráhala je novým prezidentem Českého svazu házené. Ve volbách porazil Jana Schneidera a Ilonu Hapkovou. Dnešní mimořádná konference se kvůli opatřením proti koronaviru konala on-line formou.

Volba nového svazového vedení byla velmi vyrovnaná. V prvním kole se nerozhodlo, protože žádný z kandidátů nedostal od 144 klubů potřebný nadpoloviční počet hlasů. S 37 hlasy vypadla Hapková a do druhého kola prošli Zdráhala se 49 hlasy a Schneider, který získal 58 hlasů.

Kapitán kandiduje na šéfa svazu. Chci házenou sjednotit, říká Zdráhala

V druhém kole se většina těch klubů, které hlasovaly pro členku předchozí svazové exekutivy a předsedkyni metodické komise Hapkovou, přiklonila ke Zdráhalovi. Sedmatřicetiletý nejlepší střelec evropského šampionátu v roce 2018 si připsal 75 hlasů, zatímco předseda Asociace ligových klubů Schneider jen 63 hlasů.

Zdráhala avizoval, že v případě zvolení ukončí hráčskou kariéru. Český kanonýr má do konce této sezony smlouvu v katarském klubu Al-Vakrá.

Dosavadní prezident svazu Jaroslav Chvalný v lednu rezignoval po rozhodnutí exekutivy odvolat reprezentační trenéry Jana Filipa a Daniela Kubeše za údajné pochybení před mistrovstvím světa. Národní tým těsně před odletem odřekl účast kvůli vysokému počtu případů koronaviru v mužstvu.

Exekutiva nebyla jednotná a trenéry odvolala těsnou většinou pěti hlasů ku čtyřem. Vedle Chvalného odstoupili další tři členové vedení - Hapková, šéf reprezentační komise Daniel Čurda a předseda soutěžní komise Petr Novák.

,