S obranou Veselí bojuje olomoucká Anna Gebre Salassie (zády).

S obranou Veselí bojuje olomoucká Anna Gebre Salassie (zády). | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Vykřičník zabral. Do sestavy patřím, bojuje olomoucká Gebre Selassie

  • 0
O čem přemýšlet během vánočních svátků měla spojka Anna Gebre Selassie. Trenér olomouckých házenkářek Libor Malínek ji totiž nenominoval k utkání proti Slavii pro pokles výkonnosti.

"Její výkonnost nebyla na takové úrovni, aby se do základu dostala," vysvětlil po zápase 11. kola kouč. Po měsíci už je zase vše jinak, co se ale v prosinci s talentovanou hráčkou stalo?

"Její výkon v Mostu ani v předcházejících zápasech nebyl na úrovni a její přístup k tréninku nebyl podle mých představ," vysvětloval Malínek, který platí za mírnou povahu a dle svých slov k podobnému kroku přistoupil teprve podruhé ve své kariéře.

"Vidím v tom i alibismus, že to na hřišti odehrají spoluhráčky za ní a na tréninku neměla ideální morálku. Chci s ní pracovat, ale musí házené dávat daleko více. Tohle je jen vykřičník, aby začala více šlapat," zvedl výstražně prst trenér.

Dvacetiletá hráčka platí za veliký talent, navíc vloni jí začaly chodit i pozvánky do seniorské reprezentace. O to překvapivější je možný volnější přístup k tréninku.

"Neměla jsem pocit, že by mi to nějak nešlo, ale trenér staví sestavu a já ho respektuju," hledá slova Gebre Selassie a nezastírá, že jí vyškrtnutí ze soupisky proti Slavii překvapilo. "Byl jsem z toho nešťastná, ale snažila jsem se na dalších trénincích dokázat trenérovi, že chci zpátky do sestavy."

Možná za tím bylo předsevzetí do nového roku, každopádně v lednu výkony talentované spojky rostly a zapadaly do lepšící se formy celé Zory, která vyhrála čtyři zápasy v řadě.

O víkendu proti Písku patřila Gebre Selassie ke třem nejlepším na hřišti. Podtrhla to i pěti brankami, svým dosavadním sezónním maximem. "Jsem moc ráda, že se Aničce dařilo, takovou jí moc potřebujeme," chválila ji spoluhráčka Lucie Fabíková a ve stejném duchu znělo i hodnocení kouče.

"Odehrála výborný zápas, ale všechno se odvíjí od přístupu k tréninku a ten se pak prodá na hřišti. Bohužel to před měsícem nefungovalo a ona si to setsakramentsky uvědomila," všiml si trenér Malínek, že jeho vykřičník byl vyslyšen.

"Je to inteligentní ženská, uvědomila si, že všechno nebylo v pořádku, začala šlapat, nevynechala trénink, zlepšila se a to je pak i přínosem do hry. Už jsem s ní spokojený," dodává.

Lepší pocit ze své hry má i samotná hráčka, kterou těší, že se mohla vrátit na hřiště. "Jsem za to moc ráda. Snažím se trenérovi dokázat, že do sestavy patřím."

Jejím úkolem v pozici střední spojky je především připravovat a řídit hru a pozice svým spoluhráčkám, branky jsou spíše bonus navíc. "Snažím se do toho chodit a neodhazovat jen balón ostatním. A taky nebýt tak hodná, protože ostatní na hřišti taky nejsou," vysvětluje svůj nový recept Anna Gebre Selassie.