Vánoční turnaj sehrají házenkáři bez opor

Závěrečnou akci kalendářního roku, tradiční Vánoční turnaj, sehraje česká reprezentace házenkářů bez svých největších opor. "Tento turnaj je jednou z mála šancí pro hráče z české ligy zahrát si v národním týmu. Mohou zde získat další zkušenosti a ukázat, že do reprezentace patří," řekl trenér národního týmu Pavel Pauza.

Na tradičním Vánočním turnaji nebude mít trenér Pavel Pauza k dispozici hlavní pilíře národního týmu vzhledem k pokračujícím ligám v Německu a Francii, proto soutěž bere především jako možnost pro hráče širšího kádru.

V polském městě Sanok budou od pátku do neděle startovat vedle českého výběru ještě domácí tým, Maďarsko a Slovensko.

Pro český celek bude turnaj zároveň poslední prověrkou před závěrečným lednovým přípravným blokem, který bude předcházet jeho účasti na mistrovství světa v Německu. Ještě před odjezdem do Polska absolvoval Pauzův výběr dvoudenní soustředění v Zubří. Příležitost v Polsku dostanou převážně hráči z nejvyšší domácí soutěže.

Vůbec poprvé obléknou reprezentační dres Aleš Opálka ze Zubří a Lukáš Buchta, jenž hraje za francouzský tým Istres. Nejen pro tuto akci bude Pauzovi chybět brankář Martin Galia, který si v minulém týdnu zlomil ukazováček na levé ruce a podrobil se operaci.

"Situace s Martinem není příliš dobrá, ale doufám, že se potvrdí optimističtější prognózy. Příští týden mu lékaři vyndají stehy a uvidíme, jak se bude zranění hojit," uvedl Pauza. "Věřím, že Martin bude do začátku světového šampionát v pořádku," dodal optimisticky.

,