Trenér skládá tým těžko, chybí řada opor

  15:53
Praha - Měl své plány, záměry, které však okolnosti rozbily napadrť. Reprezentační trenér házenkářek Lubomír Krejčíř už chtěl na blížícím se mezinárodním turnaji Silesia Cup v Polsku pracovat s kádrem, jenž v prosinci odjede na evropský šampionát do Maďarska. Realita je ale poněkud horší.

"Současná sestava se ale vzhledem k absenci mnoha hráček blíží mým představám tak na padesát procent," povzdechl si kouč.

Nominace na Slezský pohár, kde od pátku do neděle čekají Češky tři zápasy proti Ukrajině, Polsku a Portugalsku, se rodila v těžkých křečích. Krejčíř musel postupně slevovat a slevovat, až se jeho vize o týmu skoro rozplynula.

"Brankářka Černá má zdravotní problémy, které jí nedovolují zvládnout zátěž v klubu i v reprezentaci," začal Lubomír Krejčíř s truchlivými mínusy u opory francouzských Mét.

Padl i start legionářek Válové a Škvaronkové. "Slovinsko nerespektuje reprezentační termíny doporučené EHF, jejich nejvyšší soutěž normálně pokračuje," vysvětluje.

Nordstrand Oslo nakonec neuvolnil Zámorskou, již v poslední době soužilo zraněné koleno. Střelecky disponovaná levačka měla na pravé spojce tvořit tandem s Vojtíškovou z Oldenburgu, na jejím místě pak mohla zaskočit ještě Polášková z dánského SonderjyskE.

"Její start zase ztroskotal na administrativě, když jsme se dozvěděli, že Zámorská nepřijede, bylo na povolání Poláškové pozdě," podotkl Krejčíř.

A přišly další pohromy: jednu z elitních interligových kanonýrek Vaškovou trápí bolavá záda a kvůli angíně do Polska neodjede ani křídelnice Arnošová. Když se k nemocným přičtou dlouhodobě zraněné Adámková s Roubínkovou, zbyde ze základního kádru torzo. Neveselé skóre tak mohl vylepšit snad jen návrat 'maminek'.

"Mluvil jsem Marcelou Handlovou a Jarmilou Kočí, do budoucna se reprezentace určitě nevzdávají, ale zatím se na ni necítí. A Lenka Romanová říká, že prostě nestíhá," lituje trenér.

Právě o Flekovou-Romanovou, nejlepší českou házenkářku roku 2002, by hodně stál, před mistrovstvím Evropy by byl ochoten přichystat jí v přípravě i zvláštní podmínky.

"Žádné z nich se nezříkám, naopak. Výkonnost jim přece nechybí, pokud by jim vyšla i poslední dvě podzimní interligová kola, není co řešit. Záleží na jejich rozhodnutí, dveře mají otevřené," upozorňuje Lubomír Krejčíř. 

Náhle se ocitá v situaci, kdy musí své ovečky shánět po celé Evropě. Před sezonou přišel veliký exodus a český tým je poprvé od světového šampionátu v Norsku v roce 1999 znovu výrazně závislý na legionářkách.

"Především je důležité, že hráčky, které odešly, chtějí reprezentovat. Mluvil jsem se všemi a do týmu se těší. Druhá věc je ochota klubů je uvolnit a nutnost vejít se do termínů," krčí rameny.
 
 
Prověrka v Polsku  

Velkou příležitost pro mladé hráčky představuje Silesia Cup, úvodní přípravná akce českých házenkářek před před mistrovstvím Evropy v Maďarsku. Reprezentace se na mezinárodním turnaji v polském Chorzowě od pátku do neděle postupně utká s Ukrajinou, Polskem a Portugalskem.
 
Trenér Lubomír Krejčíř chtěl původně otestovat především aktuální formu legionářek a začít formovat herní projev týmu před ME, z původní nominace však z nejrůznějších důvodů vypadlo mnoho opor a jeho plány se změnily.
 
"Teď dáme spíš prostor mladým hráčkám, aby se otrkaly na mezinárodní scéně," vysvětloval český kouč, který musel sáhnout hned po několika nových jménech. Do branky vedle zkušenější Ajglové povolal devatenáctileté talenty Selicharovou a Raníkovou. "V interlize jsou i další gólmanky na podobné úrovni, ale chceme pracovat s určitou perspektivou," vysvětloval Krejčíř.
 
V reprezentaci se objevují i další mladé házenkářky - Marcišová, Chmelařová či Stuchlová. Věkem se jim rovnají nedávné juniorky Jonášová, Vojtíšková či Kysučanová, které se však do 'áčka' už v minulosti nakoukly. Z nových tváří tvoří výjimku Lucie Marková.
 
V létě si šestadvacetiletá opora Bohunic za Česko zahrála na ME v plážové házené, teď okusí reprezentační atmosféru i na palubovce. "Sleduju ji už delší dobu, na podzim má dobrou formu, a navíc je to univerzálka, takže ji můžeme použít na více postech," podotkl Lubomír Krejčíř, jehož mladý tým by měly usměrnit tradiční členky kádru Fabíková, Simerská či Knytlová.
 
Obsazení Slezského poháru je kvalitní, Ukrajina patří mezi absolutní světovou elitu, což dokázala ziskem bronzových medailí na srpnových olympijských hrách v Aténách. Její souboj s českými házenkářkami bude pikantní, oba soupeři se střetnou i v základní skupině evropského šampionátu.
 
"Ten zápas nebude mnoho znamenat, navíc si myslím, že ani Ukrajina nepřijede v plné síle," míní český kormidelník. "Poučný bude i duel s Portugalkami, které hrají podobným stylem jako Španělky a s těmi se také potkáme na mistrovství Evropy," dodal.
 
Česká nominace
Brankářky
: Vendula Ajglová (Skjeberg IF - Nor.), Kristýna Selicharová (Slavia Praha), Barbora Raníková (DKH Olomouc).
 
Spojky: Martina Šašková (DHK Olomouc), Lucie Fabíková (Tertnes Bergen - Nor.), Alena Vojtíšková (VfL Oldenburg - Něm.), Lenka Kysučanová (HC Zlín), Lucie Marková (Tatran Bohunice), Jana Fischerová, Pavla Plamínková.
 
Křídla: Martina Knytlová, Martina Jonášová (všechny Slavia Praha), Tereza Chmelařová (SK HC Veselí n. M.), Barbora Stuchlová (DHK Olomouc).
 
Pivotky: Martina Marcišová (DHK Olomouc), Jana Simerská (HC Zlín).
 
Před odjezdem vypadne z nominace jedna z hráček
 
Program Silesia Cupu

22. 20. (16.00): Ukrajina - Česko
22. 20. (18.15): Polsko - Portugalsko
23. 20. (11.00): Portugalsko - Ukrajina
23. 20. (18.30): Polsko - Česko
24. 20. (10.00): Česko - Portugalsko
24. 20. (12.00): Polsko - Ukrajina

Autor:
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Nejsem vítán, stáhnu se! Agateljan opouští hokejové Ústí, zbyly jen dluhy

29. dubna 2024  20:54,  aktualizováno  21:35

Pět měsíců a dost! Arménec Mikael Agateljan vycouvá z ústeckého hokeje, zatíženého dluhy....

Seattle propustil po třech letech v NHL svého prvního kouče Hakstola

29. dubna 2024  21:27

Vedení hokejistů Seattle Kraken propustilo trenéra Davea Hakstola, prvního kouče klubu od jeho...

Chomutov je zpátky v první lize. Postup si užiju jako titul, zářil kapitán Hübl

29. dubna 2024  21:23

Nasadili si kšiltovky s nápisem „Už jsme zase prvoligový“ a nemohli se nabažit poháru, který tvořil...

Lehečka je v Madridu v osmifinále, čeká ho Nadal. Menšík vzdal, Bejlek vypadla

29. dubna 2024  15:32,  aktualizováno  20:57

Tenista Jiří Lehečka postoupil na antukovém turnaji v Madridu do osmifinále. Brazilce Thiaga...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...