Štochl zavřel branku a Češi mohli slavit

  • 1
El Menzah - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) - Zatímco po předchozích třech zápasech na světovém šampionátu v Tunisku odcházeli čeští házenkáři do šaten se svěšenými hlavami, po výhře nad Slovinci zářili jak sluníčka. "Skvěle jsme bránili a vnutili soupeři taktiku, kterou jsme sami v předchozích zápasech nedodrželi," radoval se Roman Farář.

Ten odváděl obrovský kus práce nejen v defenzivě, ale i na pro český tým citlivém místě pravé spojky. "Našim cílem ale bylo dávat co nejvíc gólů z rychlých protiútoků. Na postavenou obranu nám to pořád tolik nešlo," přiznal.

Podle Davida Juříčka, se sedmi góly druhého nejlepšího střelce týmu, bylo klíčové, že se družstvo tentokrát vyvarovalo dlouhých výpadků, jaké předvedlo především v duelech s Islandem a Alžírskem.

"Každý tým má slabší a silnější chvilky, ale když se to střídá v krátkých intervalech, vždycky se to dá dohnat," poznamenal pivot francouzského Montpellieru.

Stejně jako všichni čeští hráči vychvaloval gólmana Petra Štochla, který v rozhodujících momentech tým famózními zákroky podržel. "Péťa chytal fantasticky a to naše obrana potřebuje. I když v ní pracujeme solidně, soupeř se do šancí pochopitelně dostává. A Štochlík jim v závěru zavřel bránu," pokyvoval hlavou Juříček.

Postupný útok českého týmu sice znovu nebyl stoprocentní, ale určitě lepší než v minulých zápasech. "Proti slovinské obraně se nám hrálo mnohem líp než proti ruské zdi. I když nám chyběl nemocný Filip Jícha, techničtí hráči jí dokázali občas rozebírat," souhlasil Juříček.

"Konečně při nás stálo štěstí a taky skvělý Péťa Štochl," poznamenal Jan Filip, s osmi góly střelec utkání. "Věděli jsme, že je to naše jediná šance. Prostě jsme museli vyhrát a povedlo se," pokyvoval hlavou kanonýr bundesligového Nordhornu.

Svou střeleckou bilanci nepovažuje za podstatnou."V tak vyrovnaných zápasech, jaké jsme tu odehráli, je každý gól důležitý. A jen jedno, kdo je dá. My jich dnes naštěstí nastříleli víc," dodal. "A pokud jde o můj výkon, bylo to lepší, ale pořád žádná sláva."

Největší krize se začala rýsovat v polovině druhého poločasu, kdy Slovinci stahovali. "Možná jsme měli ještě v hlavě předchozí dobře rozehrané zápasy, které jsme nakonec ztratili. V těhle fázích jsme chodili do plných. Ale koncovku jsme tentokrát naštěstí zvládli," zdůraznil Filip, který k utkání nastoupil po střevních potížích.

I když by sobotní zápas s outsiderem z Kuvajtu neměl být pro českou družinu příliš složitý, hráči se nehodlají dopustit sebemenšího podcenění. "Pořád nemůžeme říkat, že jsme postoupili. Do zápasu půjdeme absolutně naplno," slibuje Roman Farář.