Filip Jícha v dresu české reprezentace

Filip Jícha v dresu české reprezentace | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Nemocný Jícha: Kluci to zvládnou a na Černou Horu už budu fit

  • 0
Těší se, až se pořádně nají. A že mu na dálku spoluhráči udělají radost: česká házenkářská hvězda Filip Jícha neodletěla na kvalifikaci o Euro do Izraele kvůli střevní chřipce a horečkám. "Ale v sobotu budu stoprocentně hrát," vyhlíží poslední kvalifikační duel v Brně proti Černé Hoře, v němž se vše rozhodne.

Pro Česko je tedy dobrou zprávou, že by kapitán a ústřední postava týmu měl stihnout poslední zápas sezony. "Kluci to v Izraeli zvládnou i beze mě. Nemám strach," říká 31letý kanonýr německého Kielu.

Co přesně vám v cestě do Izraele zabránilo?
Doufám, že už můžu říct, že jsem měl střevní chřipku - že už ji nemám. Můj stav nepodpořily ani víkendové oslavy titulu nebo čtvrteční očkování, dcera totiž den předtím celou noc zvracela a na severu Německa řádí nějaká chřipková vlna. Teď jsem doma u rodičů v Plzni a jsem rád, že jsem v posteli. Pokusím se hlavně něco pojíst, abych byl na víkend fit.

Se sobotním duelem proti Černé Hoře tedy počítáte?
O tom jsem stoprocentně přesvědčený! Ani si nepřipouštím, že bych nehrál. Dokonce jsem uvažoval, že bych dnes ráno odletěl do Izraele, ale když jsem si představil, jak by mi bylo celou cestu… Navíc je tu riziko, abych nenakazil ostatní kluky. Oni to ve středu zvládnou a já se k nim ve čtvrtek normálně připojím.

Může vaše absence týmu nějakým způsobem třeba i pomoci? Odpovědnost na sebe budou muset vzít jiní, bude víc rozložená.
Myslím, že ano. I v minulosti tomu tak bylo, kluci beze mě odehráli velmi dobré, kvalitní zápasy. Každý z týmu ví, jak je pro nás tenhle kvalifikační turnus důležitý, že z něj potřebujeme čtyři body, že musíme v Izraeli vyhrát. Nemám strach z toho, že by se mělo něco změnit, když na hřišti nebude Jícha. Tým je tak soudržný, že je jedno, jestli nastoupím na spojce já nebo třeba Lojza Mráz.

V sezoně jste odehrál přes šedesát zápasů, hned po jejím konci šli tři vaši spoluhráči z Kielu na operaci. Může i tohle být důvod, proč vás chřipka tak vyčerpala?
Rozhodně s tím má něco společného. Bavil jsem se s našimi lékaři z Kielu a ti říkali, že průběh střevní chřipky byl normální, ale vysoké teploty možná byly způsobené tím, že jsem v podvědomí tak trošku ukončil sezonu, spadnul ze mě stres klubové zátěže. Ostatně jsem byl stejně nemocný i loni.

O to víc asi vyhlížíte, až na dovolenou skutečně dojde, že?
Budeme u babiček a dědečků, pak přijde týden mojí klasické golfově-házenkářské tour, letos ji organizují Honza Filip a Miloš Slabý. Určitě bude i nějaká dovolená s rodinou a taky poletím sám na tři dny do Washingtonu podívat se na Tigera Woodse - když jsem viděl, že hraje na východním pobřeží USA, bylo jasné, že se seberu a poletím. Na to se moc těším.