Postup? Cesta vede asi přes Rakousko

  • 2
Praha - V úterý se v Chorvatsku rozběhnou boje XVI. mistrovství světa házenkářek. Mezi čtyřiadvaceti týmy nebude chybět ani ten český, který přešel v kvalifikaci přes silné Nizozemsko. "Už samotný postup je úspěchem, rádi bychom ale navázali na solidní hru a osmé místo z loňského ME v Dánsku," říká trenér Lubomír Krejčíř.

Základní skupinu odehrají jeho svěřenky ve známém letovisku Poreč, do cesty se jim postupně postaví celky Uruguaye, Korey, Rakouska, Angoly a Ruska. Do další fáze turnaje postoupí tři nejlepší.

"Skupina to není snadná, ale našla by se i těžší," ví kouč. "Rusky a Korejky řadím mezi favoritky celého turnaje, takže cesta za postupem vede nejspíš přes Rakousko."

V zápasech s Uruguayí a Angolou očekává povinné vítězství. "Ale třeba s Angolou to úplně snadné nebude, je to mistr Afriky a většina hráček působí v evropských klubech."

Příprava byla optimální

Příprava na šampionát byla oproti loňsku trochu odlišná. "V Dánsku jsme se předvedli v dobrém světle, a tak stoupl zájem silných evropských týmů o zápasy s námi," pochvaluje si trenér národního týmu.

"Byla postavena optimálně a gradovala souboji s velmi kvalitními soupeři. Výsledky sice nebyly vždy optimální, ale snad se k nám štěstí, které nám chybělo v koncovkách některých zápasů, otočí v Chorvatsku čelem," doufá Krejčíř.

Na kvalitně obsazeném turnaji v Polsku a v zápasech se Švýcarskem si kouč vyzkoušel hráčky širšího kádru, na dalších turnajích ve Vídni, v Budapešti a v duelech s Německem už vykrystalizoval kádr pro světový šampionát.

"Nakonec jsme vsadili na téměř stejný tým, který hrál loni v Dánsku. Proč? Má v pozitivním smyslu slova zažity určité stereotypy," vysvětluje kouč."

Citelně mu však bude chybět zkušená spojka Lenka Romanová, která si stejně jako bývalá kapitánka Marcela Handlová zvyká na roli maminky. "Handlovou jsme chtěli nahradit Marcelou Majíčkovou-Kočí, ovšem také ona se rozhodla zvýšit počet členů rodiny. Do týmu se vrací zkušená křídelnice Arnošová, šanci dostává i spojka Fischerová."

Svalové problémy pronásledovaly během přípravy Adámkovou a Fabíkovou, obě jsou však již v pořádku. Totéž platí o brankářce Lence Černé, které vynechala poslední přípravné zápasy s Německem kvůli chřipce. "V pátek se zapojí do tréninku," potvrzuje Krejčíř.

Sázka na kolektiv

Absence střelkyně Romanové donutila trenéra k dílčí změně herního stylu. "Malinko jsme omezili střelbu se spojek a snažíme se chodit více dovnitř obran soupeře. Tým nemá vyloženou superhvězdu, spoléhat budeme na velké zkušenosti Černé a Čumplové, ale především na kolektivní pojetí a bojovnost," zdůrazňuje Krejčíř.

Hráčky spolu v posledních týdnech strávily spoustu času, ponorková nemoc jim prý ale nehrozí. "Loni jsme byly pohromadě daleko víc, teď jsme si přece jen sem tam odskočily domů," říká kapitánka týmu Marta Adámková.

Česká výprava vyrazí do dějiště MS v noci z neděle na pondělí, do té doby se bude připravovat v Olomouci. Na šampionátu by ráda vydržela co nejdéle. "Vždycky cestuji bez šampaňského, doutníků a rezervních slipů a pak to rád sháním na místě," uzavřel optimisticky trenér českých házenkářek.