Plzeňský házenkář Martin Cvikl proti důrazné obraně Jiřího Groha z Jičína.

Plzeňský házenkář Martin Cvikl proti důrazné obraně Jiřího Groha z Jičína. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Nepříjemný soupeř, plzeňské házenkáře čeká Jičín

  • 0
V Plzni vyrostl, v jejím dresu v 90. letech minulého století poprvé ochutnal i nejvyšší soutěž. Ale osud poté zavál házenkáře Petra Mašáta do Jičína. Teď už druhou sezonu vede tým Ronalu jako hlavní kouč a Talentu v téhle sezoně pořádně zatápí.

V Jičíně utrpěla Plzeň v listopadu nejvyšší porážku v této sezoně (20:29), pár dnů poté tam neuspěla ani v utkání Českého poháru (31:32). A v neděli má Mašát šanci zaskočit rivala potřetí.

„Budeme to mít v Plzni složité, na druhé straně jde o soupeře, na kterého v poslední době docela umíme,“ prohlásil 42letý Mašát před utkáním 19. kola Strabag Rail extraligy. V městské hale na Slovanech začíná nedělní duel v 10.30 hodin. A domácí Talent chce jičínskou bilanci zvrátit. „Věřím, že ty dvě podzimní porážky už jsou zapomenuty. Teď jsme na jiné vlně a chceme to potvrdit ziskem dvou bodů,“ řekl plzeňský kouč Michal Tonar.

Jeho tým je v tabulce druhý se stejným počtem bodů jako vedoucí Karviná (27). Pátý Jičín jich má na kontě o šest méně. A boj o play off si zkomplikoval ve středeční dohrávce domácí porážkou s Kopřivnicí 20:25, nezvládl přímý souboj o čtvrtou příčku. „Dali jsme za první poločas jen sedm branek, to je strašně málo,“ zlobil se pak Mašát.

To Plzeň už má jistotu, že čtvrtfinále začne na domácí půdě. „Ale my chceme být ještě výš,“ naznačil kouč Tonar, že se ještě chce pokusit vystřídat Karvinou na čele.

Do konce základní části zbývají odehrát ještě čtyři kola. A Talent už nechce body ztrácet. „Ale před Jičínem máme respekt,“ řekl Michal Tonar mladší, střední spojka Plzně. „Mají zkušený mančaft, hlavně na spojkách jsou ostřílení hráči. Jsou trpěliví, prosazují se spíš kolem brankoviště, umí se prosadit jeden na jednoho a dobře spolupracují s pivotem. To si musíme pohlídat,“ doplnil trenérův starší syn.

Splní Plzeň tenhle plán?

,