Plzeňský Michal Tonar při střelbě - ilustrační foto

Plzeňský Michal Tonar při střelbě - ilustrační foto | foto: Petr Eret

Házenkářský zážitek. Plzeň hostí v pohárové odvetě nabitý tým Koldingu

  • 0
Naděje na postup do další fáze Poháru EHF jim vzala porážka 23:38 v úvodním zápase. Přesto bude nedělní domácí odveta 2. předkola pro házenkáře mistrovského Talentu Robstav-M.A.T. Plzeň prestižní záležitostí.

„Kolding už si postup vzít nenechá,“ připustil už v Dánsku kouč Martin Šetlík. Jeho tým mezitím prohrál i středeční extraligovou předehrávku ve Frýdku-Místku (29:31).

Hraje se v hale na Slovanech od 18 hodin a přímý přenos vysílá stanice Sport1.

To Dánové nijak nezastírají, že si přijedou pro postup. Základ úspěchu položili jasnou výhrou doma. „Byli jsme lepší než soupeř, ale v takových zápasech se kolikrát desetibrankový rozdíl rychle rozplyne. My naštěstí vyhrály o 15 gólů a můžeme jet k odvetě do Plzně v klidu,“ uvedl nejlepší střelec zápasu Lars Jörgensen pro eurohandball.com.

Mistrovský Talent se i tak poctivě chystá, před svými fanoušky chce předvést lepší výkon. „Doma to může být z naší strany jiné, je ale potřeba zachytit úvod zápasu,“ připomněl Šetlík zřejmě klíčový moment úvodního utkání, kdy jeho tým za sedm minut prohrával 1:8.

„Neříkám, že vyhrajeme, ale snad podáme lepší výkon,“ věří 47letý kouč. A to i přesto, že jeho tým decimují zranění. Chybí dlouhodobě zraněné spojky Škvařil s Jonášem, nově i Stojanovič. Naopak ve Frýdku už naskočil Fořt, ale zase chyběl Blecha, který snad bude zítra k dispozici. Stejně jako pivot Šindelář, který včerejší trénink jen sledoval.

Hvězdy dánského klubu

Tou nejzářivější je bezesporu 40letý gólman Kasper Hvidt, který v úvodním zápase přiváděl místy plzeňské střelce k zoufalství. „Bylo vidět, že z něho měli kluci respekt, ale Hvidt potvrdil, že je světová extratřída. A nejen to, perfektně fungovala spolupráce s obranou, oni donutili střelce pálit tam, kam on čekal,“ vypozoroval přímo v Koldingu bývalý házenkář Pavel Bernard, 116násobný reprezentant Československa. Ale přece jen by postavil ještě jednoho hráče výš, a tím byl Rus Konstantin Igropulo. „Nenápadný, ale nejlepší hráč Koldingu. Rozděloval míče jako profesor, nepotřeboval k tomu ani příliš pohybu.“ vyprávěl Bernard. To další veterán Lars Jörgensen, autor 10 branek, dokázal, že je klasický střelec.

„I remíza by byla nádherná,“ říkal při vědomí, že do Plzně přijede špičkový evropský tým Jan Blecha. Ano, Kolding je ostřílený spoustou zápasů v Lize mistrů. V minulé sezoně vyzval dokonce i slavnou Barcelonu s Filipem Jíchou v sestavě.

„Každý hráč je obrovská osobnost. Už jen sledovat je na hřišti byl obrovský zážitek. Věřím, že si to diváci užijou,“ doplnil Blecha. Důležitosti zápasu odpovídala i předzápasová příprava. U videa hráči strávili delší čas než obvykle a pak defenzivu pilovali i na hřišti.

„Musíme zvýšit agresivitu. Snažili jsme se lépe připravit na jejich šablony,“ vysvětloval plzeňský kouč. „A v postupném útoku musíme být víc v pohybu a neukvapovat se při střelbě. Spíš akce dohrávat do křídla a do pivota.“

Vzepřou se čeští šampioni favoritovi?