Michal Tonar uděluje pokyny svému týmu.

Michal Tonar uděluje pokyny svému týmu. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Plzeňský kouč Tonar: Je to jiný level, ale na zadek si nesedáme

  • 0
Patnáct soutěžních zápasů, patnáct výher. Devět v extralize, čtyři v kvalifikačních kolech Poháru EHF, dvě v domácím poháru. Připočteme-i přípravu, naroste báječná série házenkářů Talentu M. A. T. Plzeň na sedmnáct vítězství v řadě! Naposledy odešli ze hřiště jako poražený tým 6. srpna, kdy v předsezonním testu podlehli doma švýcarskému Suhr Aarau 25:30.

„Teď nás ale čeká ještě jiný level. Dostali jsme se mezi vybranou evropskou společnost, kde už si nelze vybrat nic lehkého,“ uvědomuje si plzeňský trenér Michal Tonar před nedělním úvodním utkáním třetího kvalifikačního kola Poháru EHF.

Protáhnout šňůru výher i proti dánskému kolosu z Holstebro, to už by byla malá senzace. Nebo ne?

„Když jsem je poprvé viděl na videu, napadlo mě, že to nevypadá až tak strašně...,“ svěřil se Tonar, jenže vzápětí se pousmál. „Ale dobře vím, že když pak ty hráče vidíte naživo, v jaké rychlosti a dynamice jim všechno funguje, vrátíte se oběma nohama na zem.“

TTH Holstebro, které už pátou sezonu koučuje Fin Patrick Westerholm, sice nemá v kádru žádného hráče ze zlatého světového šampionátu, které Dánsko na domácí půdě ovládlo letos v lednu, nicméně křídelník Magnus Bramming či levoruká spojka Peter Balling patří do širšího kádru národního týmu. A před sezonou patřil mezi týmové posily také Allan Damgaard, jenže se vrátil do vlasti po působení v bundesligovém Göppingenu.

„V Berlíně, kam pracovně stále jezdí můj asistent Petr Štochl, jsou také kluci z Dánska. Popíchli ho v tom smyslu, že konečně v Plzni uvidíme, jak se hraje pořádná házená. Tak doufám, že nás to zdravě naštve a namotivuje. Myslím, že s úrovní soupeře roste i náš výkon a doufám, že se to i v tomhle utkání potvrdí,“ mínil Tonar.

Kdo je v sérii, která jeden z týmů pošle do základní skupiny Poháru EHF, favoritem, je však nasnadě.

Pohár EHF: Talent Plzeň vyzve dánské Holstebro

  • Úvodní duel 3. kvalifikačního kola Poháru EHF se hraje v neděli od 13 hodin v městské hale na plzeňských Slovanech, řídí jej ruská dvojice sudích Eršov, Pavlijukov.
  • Vstupenky za 250 Kč se začnou prodávat hodinu před zápasem, zlevněný lístek vyjde na 150 Kč, děti do 10 let mají vstup zdarma.
  • Odveta v Dánsku se hraje v sobotu 23. listopadu, vítěz série si zajistí postup do základní skupiny.

Holstebro si na jaře zahrálo Final Four druhé nejprestižnější klubové soutěže, po porážkách s Kielem a Portem sice bralo „až“ čtvrtou příčku, ale ukázalo, že patří mezi absolutní špičku.

„Všichni hráči jsou tam skvělí v činnosti jeden na jednoho. Jen zíráte, v jaké rychlosti se spojky dokážou uvolnit, jaké mají zakončení. Jejich aktuální historie je skvělá, nicméně na zadek si před nimi sedat nechci,“ říká odhodlaně kouč Talentu. Kudy tedy vede úzká stezka k úspěchu? „Rvou to často sami, po taktické stránce se mi zdá, že můžeme mít šanci,“ reaguje.

Tonar je rád, že první zápas Plzeň odehraje v domácí hale. „Je jasné, že týmy z bundesligy by pro českého fanouška byly ještě atraktivnější. Ale doufám, že hala bude plná. Ten zápas si to zaslouží.“

Splní se mu to?