Plzeňský gólman Radek Motlík proti sedmičce z ruky brněnského Tomáše Mičoly.

Plzeňský gólman Radek Motlík proti sedmičce z ruky brněnského Tomáše Mičoly. | foto: Martin Polívka, MF DNES

Tahle šance se už nemusí opakovat, burcuje plzeňský házenkář Motlík

  • 0
Házenkáři Plzně v pátek v 18 hodin rozehrají nadstavbovou část extraligy, kde se šest nejlepších celků utká o titul. Právě kvůli němu se plzeňský gólman Radek Motlík vrátil z Francie.

Ráno se uzavře do sebe, do hlavy nepustí jiné myšlenky než ty, jak večer pochytat co nejvíc střel soupeře. Soustředění a zase soustředění, tak, jak to u gólmanů bývá. Brankář extraligových házenkářů Plzně Radek Motlík není výjimkou.

"V den zápasu už s nikým moc nekomunikuju. Zvlášť teď, kdy začíná rozhodující fáze sezony a my jdeme za snem, který jsme si v létě předsevzali," svěřuje se Motlík.

Ví, že jeho výkony v deseti zápasech nadstavbové části extraligy budou pro tým stěžejním základem. A pro 43letého matadora obrovskou šancí.

I pro vás by to byl první extraligový titul. Vnímáte to tak, že podobná šance se nemusí opakovat?
Určitě to vnímám ze všech kluků v kabině nejvíc. Za ty čtyři sezony od návratu z Francie jsem mu nejblíž. A nezastírám, že ten vysněný titul si strašně přeju.

Pokud by se to povedlo, je to spojené i se zlatým koncem kariéry?
To ne, chci pokračovat. Nemám důvod končit. Zdraví mi drží a myslím, že mančaftu jsem pořád platný. Příští rok chci hrát. Ale v červnu mi končí smlouva, tak uvidíme.

Takže v nadstavbě vlastně hrajete i o novou smlouvu?
Takhle to neberu. Já se vrátil z Francie a hned jsem řekl, že chci s Plzní vybojovat medaili. A nebudu lhát, chci tu nejcennější.

Přišla týmu vhod dvoutýdenní pauza po skončení základní části?
Byl to jeden volný víkend, ten přišel vhod. Zapracovali jsme na fyzičce a tenhle týden už se chystali na první zápas nadstavby.

Tu začnete v pátek doma proti Dukle. Týmu, který před pár týdny ukončil v základní části vaši sérii 14 výher v řadě.
Osobně tvrdím, že Dukla má jeden z nejlepších mančaftů v lize. Takže tohle bude v nadstavbě jeden z těch nejtěžších zápasů.

A také klíčový?
To bude každý. Není to play-off. Máme před sebou deset utkání a bodový rozdíl se na konci základní části smrskl. Máme dva body náskok před Lovosicemi, pět na Jičín. Je to dobrá výchozí pozice, ale mohli jsme jít do nadstavby určitě i z lepší pozice.

Vnímáte teď v kabině větší nervozitu než obvykle?
Nějaká věta na tohle téma padla. Určitě u těch mladších kluků, a máme jich dost, nějaká nervozita je. Ale to samé platí i o ostatních mančaftech. Vyhráli jsme základní část a každý si uvědomuje, že tahle šance se už nemusí opakovat. Je to výzva, tak k tomu musíme přistoupit, a já věřím, že proti Dukle to bude dobrý výkon.

Dá se poučit z té porážky na začátku února?
Dá, to je jasné. I na videu jsme si z toho utkání pár věcí rozebrali. Je fakt, že jim ten zápas vyšel maximálně. Doufám, že teď zahrajeme líp a výhru urveme pro sebe.

Kolik času jako gólman věnujete speciální přípravě na hlavní opory soupeře, na styl jejich střelby?
V hlavě to za ta léta mám a dívám se i na video. Ale nedá se na to spoléhat. Vždycky stejně musíte zareagovat na konkrétní chvíli v utkání. Ten hráč může vymyslet něco úplně jiného, než je zvyklý.