České házenkářky slaví výhru

České házenkářky slaví výhru | foto: ČTK

České házenkářky porazily v Chebu v generálce na MS Slovensko

  • 0
České házenkářky zvládly vítězně generálku před mistrovstvím světa a na závěr přípravného turnaje tří zemí O štít města Chebu porazily Slovensko 27:23.

Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla vyhrály první poločas o osm branek, po změně stran vedly dokonce o 10 gólů, ale závěr druhého dějství jim nevyšel. Na turnaji obsadily druhé místo za vítězným Norskem, jemuž podlehly ve čtvrtek.

Dahl v generálce na světový šampionát šetřil dvě největší opory spojku Jeřábkovou s křídelnicí Malou. Český tým i bez nich po vyrovnaném úvodu začal získávat navrch a první poločas postupně jednoznačně ovládl. Od stavu 8:7 ve 13. minutě dal favorit šest branek po sobě a už do přestávky si vybudoval náskok 18:10.

Nominace na MS

Brankářky: Petra Kudláčková (Slavia Praha), Sabrina Novotná (Kynžvart).

Pravá křídla: Dominika Zachová (Most), Anna Franková (Metzingen/Něm.).

Pravé spojky: Sára Kovářová (Lublin/Pol.), Markéta Šustáčková (Molde/Nor.), Charlotte Cholevová (Brest Bretagne/Fr.).

Střední spojky: Natálie Kuxová (Most), Julie Franková (Slavia Praha).

Levé spojky: Markéta Jeřábková (Ikast/Dán.), Kamila Kordovská (Plan de Cuques/Fr.), Eliška Desortová (Dunajská Streda/SR).

Levá křídla: Veronika Malá (Bietigheim/Něm.), Adéla Stříšková (Most).

Pivotky: Alena Stellnerová (Písek), Anna Jestříbková (Most), Katka Dresslerová (Kynžvart).

Hned po změně stran Češky zvýšily na dvouciferný rozdíl, ale v závěru si počínaly lehkovážně. Slovenky, které se na světový šampionát nekvalifikovaly, toho využily a nakonec se jim podařilo ztrátu o více než polovinu snížit. Sedm gólů dala nejlepší česká střelkyně utkání Cholevová, z toho čtyřikrát skórovala ze sedmimetrového hodu.

„Celkově jsem s turnajem spokojený. Měli jsme dobré pasáže proti Norsku a dnes jsme opět odehráli excelentní první poločas. Mohli jsme vystřídat všechny hráčky. Jsem velmi spokojen s tím, co jsme tady na kempu udělali,“ řekl v nahrávce pro média Dahl.

Mrzely ho pouze výpadky v druhých poločasech. „Musíme udržet pozornost celých 60 minut, ne pouze 45 minut. Když na hřiště přijdou střídající a třeba mladší hráčky, musejí pochopit, že musejí být stejně soustředěné. Je třeba se z toho poučit. Ale to je vývoj, můžeme být lepší,“ dodal třiapadesátiletý norský kouč.

Po turnaji zúžil norský trenér Bent Dahl tým o čtyři jména, do konečné nominace se nevešly Klára Kubálková, Veronika Mikulášková, Silvie Polášková a gólmanka Karin Řezáčová.

Do mistrovství vstoupí Češky ve čtvrtek proti Kongu, dalšími soupeřkami v základní skupině v dánském Frederikshavnu budou Argentinky a Nizozemky.

Turnaj házenkářek O štít města Chebu

Česko - Slovensko 27:23 (18:10)
Sestava a branky Česka:
Novotná, Kudláčková - Stříšková 4, Kordovská 3, Mikulášková, Šustáčková 3, Desortová 1, Kuxová 3, J. Franková, A. Franková 4, Dresslerová, Zachová, Kovářová 1, Kubálková, Jestříbková 1, Cholevová 7/4.

Nejvíc branek Slovenska: Lanczová 5. Rozhodčí: Beňuš, Uhlíř (oba Česko). Vyloučení: 5:7. Diváci: 465.

Konečné pořádí: 1. Norsko B 4 b., 2. Česko 2, 3. Slovensko 0.

,