Nováčci myslí na záchranu

Kostelec na Hané, Hranice - S posilami zvučných jmen vstupují do československé interligy házenkářů nováčci z Kostelce na Hané a Hranic. "Udržet se v interlize a zapracovat do týmu posily, to je naším hlavním cílem," zní svorně z družstev obou nováčků mužské nejvyšší soutěže. Oba týmy mají společné to, že ani jedno z měst nepatří k centru svých regionů, přesto se v nich bude hrát nejvyšší soutěž.

Rozdílná je však filozofie vedení klubů. Zjednodušeně: Kostelec se snaží získávat mladé perspektivní hráče, naopak Hranice už léta sázejí na okamžitý úspěch se zkušenými matadory.

Kostelec získal třiadvacetiletého Ukrajince Andreje Kuza, který hrával na pravé spojce v Zubří, křídlo z Frýdku Zbyňka Veselého a pivota Radima Kovaříka z konkurenčních Hranic. Naopak největší posilou hranického Cementu je čtyřiatřicetiletý Zoltán Bergendi, který hrál v reprezentačních dresech Československa, Slovenska a Maďarska.

"Víme, že o špici hrát nebudeme, ale chceme být důstojnými soupeři každému. Favority asi budou Frýdek-Místek, Karviná, Dukla, Považská Bystrica a Prešov, ale střed bude vyrovnaný a tam bychom se chtěli prosadit," řekl trenér hranického týmu Miroslav Frank.

Hranice kromě Bergendiho usilují i o dalšího hráče z Topoľčan Ernesta Masárika. "Tím bychom zaplnili hluché místo po Davidu Machačíkovi, který s dlouhodobě zraněným ramenem musí na operaci," dodal Frank.

V Kostelci, který letos vyhrál první ligu, chtějí dát hře týmu tvář a nalákat do ochozů diváky. "Získali jsem Kuza, Veselého a Kovaříka, což pro nás znamená zdvojení jednotlivých postů," dodal Hegar.

Interliga je rozdělená na českou a slovenskou skupinu po osmi týmech. V základní části se střetnou všechny týmy dvakrát každý s každým, ve druhé části se pak česká i slovenská skupina rozdělí na poloviny a v nich pak hrají týmy o titul a o záchranu. Poslední celky každé ze skupin sestupují.

Hranice svůj první zápas sehrají v neděli od 10.30 hodin proti Sečovcím, Kostelec bude hrát s Trnavou kvůli startu soupeřova brankáře na mistrovství světa juniorů až ve středu.