Trenér českých házenkářek Jan Bašný sleduje hru svých svěřenkyň.

Trenér českých házenkářek Jan Bašný sleduje hru svých svěřenkyň. | foto: Alžběta Vejrostová/chf.cz

Trenér házenkářek Bašný nominoval na úvod kvalifikace ME zkušený tým

  • 0
Trenér českých házenkářek Jan Bašný nominoval na úvodní zápasy kvalifikace mistrovství Evropy zkušenou sestavu s jedinou novou tváří, juniorskou brankářkou Sabrinou Novotnou. Jeho tým čeká 25. září v Olomouci utkání s Portugalskem, o tři dny později pak české reprezentantky nastoupí v Severní Makedonii.

Házenkářky se v Olomouci sejdou v neděli 22. září, času na společnou přípravu tak nebude mnoho.

„Některé hráčky, které ještě v neděli v klubu hrají, dorazí dokonce až v pondělí kolem poledne. Na přípravu na zápas tak budeme mít asi jen dva tréninky. Není proto možné zapojit nové hráčky do celé koncepce a organizace hry,“ uvedl Bašný v tiskové zprávě.

Z každé kvalifikační skupiny postoupí na šampionát do Dánska a Norska dva celky. Kvalifikace bude pokračovat dvěma zápasy na konci března 2020, vyvrcholí pak v květnu.

Všechny nominované reprezentantky jsou podle něj v dobrém zdravotním stavu a ve formě. „Jediná hráčka, která momentálně ještě není k dispozici, je Hela Ryšánková, která po únorové operaci už začala s fyzickou přípravou, ale ještě ne s házenkářskou. Tu by měla zahájit v září. Drobné potíže ještě hlásila Jana Knedlíková, která si udělala výron v kotníku, ale do srazu by měla být v pořádku,“ poznamenal kouč.

Ve skupině, kterou doplňuje Švédsko, by Portugalsko mělo teoreticky být nejslabším protivníkem.

„Na první pohled se jeví jako nejslabší, ale letní výsledky všech juniorských a dorosteneckých výběrů Portugalska ukázaly, že házená v Portugalsku má vzestupnou tendenci a prožívá jakýsi boom. Je tam spousta hráček, které hrají v zahraničních ligách, družstvo má velkou kvalitu a jeho předvedená hra byla lepší než výsledky,“ řekl Bašný.

Nominace na kvalifikační utkání ME

s Portugalskem a Severní Makedonií

Brankářky: Petra Kudláčková, Sabrina Novotná, Lucie Satrapová.
Pivotky: Petra Adámková, Michaela Konečná, Alena Stellnerová.
Pravé spojky: Michaela Hrbková, Markéta Hurychová.
Levé spojky: Markéta Jeřábková, Kamila Kordovská, Hana Kvášová.
Střední spojky: Iveta Korešová, Šárka Marčíková, Veronika Malá.
Pravá křídla: Jana Knedlíková, Dominika Zachová.
Levá křídla: Kristýna Mika, Jana Šustková.

,