Na hřišti dravec, jinak zná své povinnosti

Praha, Celje - Když je potřeba posbírat míče nebo přinést vosk, Filip Jícha se zvedne a ví, že přišel čas jeho povinností. Jakmile však nejmladší člen házenkářské reprezentace vtrhne na palubovku, na respekt zapomene. Je hladový po gólech. Se stejně živelnou chutí vyrazil jeden z největších talentů české házené na svůj druhý evropský seniorský šampionát.

V jednadvaceti letech není dvoumetrový dlouhán v českém mužstvu jen tak do počtu. Naopak, představuje velkou palebnou sílu. Když má den, zastaví ho málokdo. "Také díky němu můžeme být pro soupeře nebezpeční i při střelbě z delší vzdálenosti a to je příjemné zjištění. Pokud plní, co se mu řekne, tak je velmi ostrá spojka. Dává góly téměř ze všech pozic," chválí Jíchu reprezentační kouč Rastislav Trtík.

I v přípravě před ME se mu dařilo, na prosincovém turnaji na Slovensku byl nejlepším kanonýrem českého celku, na soustředění v Tunisku mu báječně vyšel hlavně poslední duel, v němž domácím sám nasázel třináct gólů. Na Elfag Cupu v Norsku zase pronikl do all-stars týmu. Střelcem je odmalička, předurčují ho k tomu výborné fyzické předpoklady.

A ostych z hvězd, které potká na šampionátu ve Slovinsku? Nebo nervozita z jiskřící atmosféry? Kdepak! "Před dvěma lety na mistrovství Evropy jsme hráli v hale Globen před čtrnácti tisíci lidmi, tehdy padaly ve Stockholmu divácké rekordy. I když Jugoši budou možná vyvádět víc než Švédové, bude to zážitek," usmíval se Filip Jícha.

Na ME už se představí jako legionář, na sklonku října přestoupil z pražské Dukly do švýcarského St. Gallenu. Po zahraničním angažmá toužil dlouhou dobu. Už v sedmnácti, když drze vlétl mezi dospělé, fantazíroval o Španělsku nebo o bundeslize, asi nejkvalitnějších soutěžích na světě. Svou kariéru však řídí opatrně, nemá kam spěchat.  

"Švýcarská liga je kvalitnější než naše a mnohem víc vyrovnaná. První může klidně prohrát s posledním, na každý zápas se musíte vždycky stoprocentně připravit, což je příjemná změna," líčila vytáhlá levá spojka. I zázemí týmu je na špičkové úrovni. "Je to takový rodinný klub, všichni si tykáme a starají se o nás doslova s láskou," culil se Jícha a vyprávěl, kterak třeba každé úterý obědvá s manažerem klubu.

Za královskou péči však musí odvádět výkony. Na hřišti dostává hodně příležitostí a daří se mu, také se pomalu šplhá vzhůru střeleckými statistikami, ačkoliv zmeškal první část soutěže. St. Gallen je momentálně na čtvrtém místě a ... "...mohlo by to být lepší. Dostali jsme za úkol získat titul a dostat se do Ligy mistrů, což nebude jednoduché," upozornil mladíček, který už v reprezentaci nastřádal bezmála sto gólů.

St. Gallenu se upsal do roku 2007, je spokojený, ale co bude s jeho sny? Co Španělsko a bundesliga? "Mám smlouvu a těžko teď můžu spekulovat, jestli tam vydržím nebo ne. Ale určitě bych to jednou rád zkusil i někde jinde. Otrkám se a pak se uvidí," říká trpělivě Filip Jícha.

ČSH, iDNES