Novinářský kalamář, žákovský turnaj v házené

Novinářský kalamář, žákovský turnaj v házené

Mladí házenkáři se v Praze znovu utkají o Novinářský kalamář

  • 0
Ten nápad vznikl krátce po olympijských hrách v Mnichově, kde získali čeští házenkáři zatím jedinou medaili z her - stříbrnou. Novináři píšící o házené se dali dohromady s hráčskými osobnostmi a vznikla soutěž pro chlapce Novinářský kalamář.

Těžiště soutěže je v jednotlivých regionech a vyvrcholením je národní finále. Tato soutěž získala za dobu dlouhé existence velkou popularitu.

V Novinářském kalamáři začínali všichni reprezentanti řady házenkářských generací, kteří se při svých začátcích s tímto sportem ve školní soutěži seznamovali.  

Národní finále ZŠ o Novinářský kalamář 2009

Účastnici

ZŠ Kopřivnice (obhájce loňského prvenství)
ZŠ Zubří
ZŠ Nové Veselí
ZŠ Frýdek-Místek
ZŠ Plzeň
ZŠ Lovosice
ZŠ Brno – Arménská
ZŠ Hranice na Moravě
ZŠ Dvůr Králové
ZŠ Zruč n.S.
ZŠ Dobrá Voda u Českých Budějovic
ZŠ Praha 6 - nám. Svobody
ZŠ Zárubova (pořadatel)     

Národní finále se v posledních šestnácti letech  koná v areálu ZŠ Zárubova, v Praze 4. Letos se uskuteční ve dnech 28. – 29.5. 2008 již 38. ročník Novinářského kalamáře.

Ve čtvrtek 28.5. se v národním finále představí rekordní počet třinácti finalistů. Zápasy ve skupinách proběhnou nejen na školním hřišti ZŠ Zárubova, ale i na hřišti  ZŠ Jílovská rovněž v Praze 4.  Finále je na pořadu v pátek 29. května od  11 hodin v areálu ZŠ Zárubova.

Mezi tradičními účastníky budou například školní celky ze ZŠ Zubří, Kopřivnice, Karviné, Plzně, Nové Veselí, Praha 4-Zárubova.

"Český svaz házené považuje spolupráci házenkářských klubů se školami za základní a principiální v rozvoji házené. Novinářský kalamář, určený pro základní školy a zakončený národním finále, je tradičním a nepochybně aktivním vyvrcholením takové spolupráce. S potěšením mohu konstatovat, že Novinářský kalamář v současné době prožívá období velkého zájmu dětí a je výrazem sportovní prosperity, a to mě osobně, jako bývalého účastníka této soutěže, velice těší,“ řekl o této akci školáků-házenkářů Jaroslav Chvalný, předseda Českého svazu házené.


Témata: Mnichov