Brněnský trenér Pavel Hladík spoléhá na kvarteto hráčů z bývalé Jugoslávie.

Brněnský trenér Pavel Hladík spoléhá na kvarteto hráčů z bývalé Jugoslávie. | foto: www.handballbrno.cz

Házenkáře Brna táhne za pohárovou Evropou čtyřčlenná jižanská kolonie

  • 0
Sejde se v Králově Poli na palubovce Srb, Chorvat, další Srb a Slovinec. To není začátek vtipu, ale recept na úspěch házenkářů SKKP Handball Brno. Povzbuzeni loňskou zkušeností z play off, kde měli dva mečboly proti pozdějšímu vicemistrovi z Plzně, míří v nové sezoně za místy v pohárové Evropě.

„Chceme Brno znovu posunout,“ netají ambice kouč Pavel Hladík. První krok minulý víkend proti Dukle Praha jeho tým zvládl vítězně, v neděli pocestuje právě do Plzně.

Brňané si sami dali tak trochu nůž na krk. Když Hladík přicházel z Nového Veselí s renomé, že je schopný proměnit provinční tým v dlouhodobého účastníka bojů na špici, sliboval do tří let Evropu. Nyní mu začala právě třetí sezona. „Vše nadále platí. Ten cíl je pro nás metou úspěchu a neúspěchu. Celá organizace pracuje na tom, abychom mezinárodní konfrontace dosáhli,“ potvrzuje.

Velké změny po druhé nejúspěšnější sezoně Králova Pole v historii, zakončené šestým místem, trenér odmítl, mužstvo však posílili další dva hráči ze zemí bývalé Jugoslávie: srbský brankář Živojin Ilić a chorvatský pivot Bruno Ugrin. „Ilić by měl patřit k velkým postavám našeho týmu i celé extraligy. Očekáváme, že se zařadí mezi nejlepší brankáře soutěže a bude i jasným lídrem v kabině,“ hlásí Hladík.

Momentka ze zápasu KP Brno - Plzeňský kraj

Sami jižané se tak vážně neberou. „Nejsem tu za hvězdu. Když hraje dobře tým, budu hrát dobře i já, a naopak bez skvělého výkonu ostatních nic sám nesvedu. V tom je krása házené,“ říká slovinská spojka Luka Kikanović, která se srbskou spojkou Dušanem Živanovem působí v Brně déle.

Čtveřice zahraničních hráčů spolu tráví mnoho času. „Někdy i víc, než bych chtěl. Bydlíme u sebe, a tak se jich prostě nezbavím, i když sedím doma. Pořád mi někdo mává do okna nebo sedí na zahrádce. Utíkám tak od nich se psem na Prýgl,“ směje se Kikanović.

Trenér si legionáře pochvaluje. „Nemají problém hned chytit češtinu, mají svůj styl a jsou pracovití,“ oceňuje Hladík. Zároveň však cizincům nic neodpouští. „Nikola Arsenić s námi byl ještě pár dní před začátkem sezony, už jsme ale neviděli možnost jeho růstu, a spolupráci jsme tak ukončili, byť byl jednou z nejlepších individualit v celé soutěži,“ ohlašuje novinku.