Karviná začíná Ligu mistrů proti Konstanci

Karviná - Házenkáři Karviné vstoupí v neděli duelem proti rumunské Konstanci do nového ročníku Ligy mistrů. Baník se v prestižním pohárovém klání představí posedmé za sebou, ale poprvé v historii zažije dvě soutěžní utkání během pěti dnů: už ve čtvrtek totiž v přímém televizním přenosu Eurosportu nastoupí v severoněmeckém Kielu.

Marketingová smlouva s renomovanou televizní společností roztáhne Ligu mistrů do tří hracích dnů. Vedle víkendů přibyl do termínové listiny nově i čtvrtek.

Na regeneraci mezi dvěma náročnými zápasy nyní hráčům zbude minimum času. "Každý rok je to stejné, do vánoc jedeme skoro pořád v rytmu středa - neděle. Akorát s tak těžkým soupeřem jsme v týdnu ještě nehráli," řekl manažer Miroslav Pelech.

Čtvrtek v Lize mistrů zažije klub ovšem pouze v Kielu. Zbylá střetnutí už klasicky odehraje o víkendu.

První test vlastních možností podstoupí Baník proti rumunskému mistrovi, kterého přitom v srpnu na turnaji v Německu rozdrtil o devět gólů. Výsledek letní zkoušky však kouč Jiří Kekrt nebere směrodatně.

"Týmy se teprve tvořily a sehrávaly, navíc Rumuni na turnaji porazily zase jiné celky, kterým my jsme nestačili," namítl Kekrt.

Konstanca má svůj kádr postaven na rumunských reprezentantech a třech Srbech, ke kterým v září ze Španělska angažovala ještě dalšího krajana Smigiče a Černohorce Milinoviče.

Přestože tradiční účastník evropských pohárů se do hlavní fáze musel protlouct předkolem, jeho kvalitu to nijak nesnižuje. Karviná má co do činění s kvalitním evropským rivalem.

"Povinnost nám ale velí vyhrát. Jinak se sotva můžeme snažit o postup ze skupiny," nezastíral Kekrt.

"Zápasy na evropské úrovni jsou však odlišné tím, že je musíte odehrát celé v maximální koncentraci a na minimální množství chyb," doplnil.

Do play off Karvinští zatím proklouzli jen dvakrát. Baník to dokázal ještě na začátku tisíciletí, kdy měl pohromadě větší kapitál a zřejmě nejsilnější tým ve své historii. Bundesligovému Kielu bude konkurovat stěží, ale na úkor Rumunů nebo dánského Svendborgu by se mu prý překvapení mohlo zdařit.

"Jde nám o každý bod, který pomůže českému koeficientu pro další ročníky. Postup by byl parádní, ale pro nás má cenu i třetí místo, odkud se jde do osmifinále Poháru vítězů pohárů," upozornil Pelech.

Přesně tak loni zazářila Konstanca, která po vyřazení z Ligy mistrů vypadla v semifinále Poháru PVP až s pozdějším vítězem ze španělského Valladolidu. Nedělní utkání začne v karvinské hale v 10.30.