Jiří Mičola

Jiří Mičola | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Mičola se vrátil k házenkářům Zlína: Musel jsem to vzít

  • 0
Když loni v březnu předčasně skončil v pozici hlavního trenéra házenkářů Zlína, byl tým poslední v extralize. Po roce a půl ho Jiří Mičola přebral znovu na dně tabulky, tentokrát prvoligové.

„Chtěl jsem pár roků zůstat u dorostenců, něco vytvořit. Ale situace byla taková, že jsem to musel vzít. Asi jiné řešení nebylo,“ okomentoval Mičola svůj comeback na místo Milana Budaye, který ho loni střídal.

Mužstvo se od té doby dost změnilo, že?
Pár hráčů z extraligy zůstalo. Mrzí mě, že někteří šli dolů, jak šla dolů soutěž. Přizpůsobili se. Zlín chce jít výchovou vlastních hráčů. Otázka je, jestli jsou. Podle mě jsou. Ročníky 1999 a 2000 kolem Bazla, Fabíka, Tydlačky jsou slušné. Zkoušíme další dorostence. Mladí musí hlavně chtít. Zatím zájem mají, což je pro mě povzbuzující. Vím, jak jim poradit. Záleží, jestli to dokáží realizovat. Porážky k tomu patří.

Mladé znáte z dorostu. Je to výhoda?
Rozhodně. V druhé dorostenecké lize jsme byli celkem suverénní, věděl jsem, že jim nemá co dát. Proto jsem chtěl, ať jdou do mužů. Co jsem jim vytýkal, se najednou projeví. Tady musí na sobě mnohem více pracovat. Jestli to někam chtějí dotáhnout, musí se zlepšovat.

Pro ně to musí být hodně drsné, když mají táhnout tým, který je poslední...
Potenciál mají, jen teď poskočili ne o jeden, ale o dva až tři levely výše. Atmosféra v týmu nebyla dobrá. Navíc jsme se utkali se dvěma nejlepšími mančafty, které svoje kvality potvrdily. Hustopeče mají čtyři hráče, kteří hráli extraligu v Brně. Litovel pustil po sestupu pár hráčů, ale zbytek hraje spolu dlouhou dobu, někteří hostují v extralize.

Hlavní cíl je dostat se z posledního místa?
Porážky jsou deprimující, ale prohráli jsme v Hustopečích o gól, přičemž jsme udělali sedmnáct technických chyb. Kluci musí pochopit, že když chceme hrát v rychlosti, tak musíme jezdit také na tréninku. Zlín na poslední místo nepatří, jenže obměna kádru je veliká a můj cíl je zapracovat dorostence. Teď máme dvě kola do Vánoc, zkusíme urvat co nejvíce bodů, a jestli budu pokračovat, připravit se na jaro.

Takže není jisté, že zůstanete?
Dohodli jsme se do konce roku, uvidím, jestli se s tím dá něco dělat. Časově je to pro mě hodně náročné.

V čem musíte nejvíce přidat?
Tlačí nás útočná fáze. Chybí tlak ze spojek. Když jsme zkusili hru v sedmi lidech bez brankáře, nedokážeme obranu přehrát. Načasovat akci, abychom ji přečíslili.