Hotel kypěl, národy se mísily, pivo chutnalo

Aarhus - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) - Osm elitních házenkářských týmů starého kontinentu si dalo dostaveníčko v dánském Aarhusu. Do zahájení mistrovství Evropy zbýval jediný den a v útulném hotelu Skandik, kde našly azyl všechny týmy ze skupin B a D, byl ve čtvrtek pořádný šrumec. Na chodbách se mísila měkká slovanská mluva Ukrajinek, Bělorusek či Slovinek s francouzským švitořením, guláš jazyků tvrdily Dánky, které coby pořadatelská země nedaly přednost soukromí a zvolily stejné podmínky jako ostatní celky. A nechyběla ani čeština.

"Přines mi prosimtě ještě tohle," zahlaholil kdosi v hale Skandiku. Český tým se právě stěhoval do hotelu, který se minimálně na čtyři dny stane jeho náhradním domovem. Hráčky, trenéři i členové realizačního týmu se podělili o bagáž a vynášeli potřebné do svých pohodlných pokojů.

"Minibary budou zavřené, pokud budete něco potřebovat, stačí se ozvat," vysvětlovala asi čtyřicetiletá Dánka milého, leč velitelského vzezření, která se bude v průběhu šampionátu starat o českou reprezentaci. Se svazovým trenérem Tkadlecem probírala před příjezdem výpravy detaily pobytu s takovou pečlivostí, jako by se jednalo o útok na Alcatraz.

"A říká se Petro s 'o' na konci, když oslovím vaši hráčku?" optala se ještě anglicky a dokazovala, že se kvůli svým novým schovankám naučila i české skloňování. Jen s háčky u jmen trochu bojovala, a když došlo na výslovnost trenéra Krejříře, vyrazila ze sebe jen zoufalé Krejčížžžž a s úsměvem obrátila oči v sloup.  
     
"Všechno klape, nemáme žádný problém," oddychl si nakonec Jiří Tkadlec a chválil dobrou organizaci. Házenkářky mezitím poobědvaly a čas, který zbýval do odpolední taktické porady u videa a následného tréninku, zaháněly na internetu. "...počítač je zase obsazenej... Nikdy nebude volnej... Já si potřebuju jenom vybrat poštu..." ozývalo z hloučku dívek v jednotných slušivých teplákových soupravách.  

Mužnější část zainteresovaných přítomných, po nichž se na tomto mistrovství Evropy požaduje cosi jiného než sportovní výkony, řešila relaxi s nadhledem. Třeba francouzský masér vtančil do úzkého výtahu s osmnácti tuborgy v náručí a zalibně si prohlížel svoji záviděníhodnou baterii. Kouč Zerzáň, věren české pivní kvalitě, si zase na pokoji otevřel plechovku gambrinusu spokojeně vychutnával klid před bouří.

Už večer si totiž hráčky poprvé vyzkoušely aarhuskou Arenu, vzdušnou moderní halu, do níž se podle oficiálních údajů vměstná 4 700 diváků. Poklepaly míčem na svítivě žlutý povrch a možná si pomyslely: "Snad nám přinese štěstí." Za méně než dvacet hodin je čekal úvodní zápas proti nebezpečnému Slovinsku.