Zlínská házenkářka Šárka Marčíková střílí na jindřichohradeckou branku.

Zlínská házenkářka Šárka Marčíková střílí na jindřichohradeckou branku. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Házenkářská reprezentantka Marčíková se ze Zlína vrací do Poruby

  • 0
V širším kádru české reprezentace házenkářek byla jedinou hráčkou Zlína. Od příští sezony však budou Šárce Marčíkové chodit pozvánky do Ostravy. Talentovaná spojka se po dvou letech vrací do Poruby. Jen tentokrát změní hostování v přestup.

"V Ostravě budu pokračovat na vysoké škole, mám tam také přítele," vysvětluje dvaadvacetiletá Marčíková pohnutky svého odchodu.

Pendlování mezi Ostravou a Zlínem ji zmáhalo. "Studium bude náročnější a stíhala bych sotva tři čtyři tréninky, což je málo," říká studentka Ekonomické fakulty Vysoké školy báňské - TU Ostrava. "Minulou sezonu jsem trénovala třikrát týdně a výkony šly dolů. Letos to bylo lepší, ale pořád to nebylo ono."

Mateřský klub neopouští lehce. "Sezona byla vydařená," připomíná, že po loňské baráži postoupil tým do play-off. "Ve Zlíně je super kolektiv, bude se mi stýskat. Nechávám tady kamarádky, které znám od dětství. Ale převážily jiné faktory."

Tím dalším bylo sportovní hledisko. Poruba porazila v sérii o bronz Zlín a za poslední tři sezony zkompletovala svoji medailovou sbírku. Zlato z předchozích dvou let má přitom ve své sbírce i Marčíková. "Poruba bude hrát evropské poháry, což je pro mě nová zkušenost a motivace," těší se Marčíková.

Ostravský klub odlákal ze Zlína za poslední dva roky už třetí hráčku s reprezentačními ambicemi, předtím zamířily na sever Moravy Poznarová se Švirákovou. Mezeru po Marčíkové však bude klub zacelovat nejhůře.

"Je to pro nás velká ztráta. Odchází velmi komplexní hráčka," ví trenér Peter Sabadka. Druhá nejlepší střelkyně družstva byla klíčovou hráčkou na obou polovinách hřiště. "Vedla postupný útok a v obraně hrála na postu vysunuté hráčky, která vyvíjela tlak na soupeřovy spojky."

Kdo Marčíkovou nahradí, není momentálně jisté. "Máme spoustu mladých hráček, takže to můžeme vyřešit z vlastních zdrojů. Ale poohlížíme se také jinde, i když trh je přebraný."