Slávistické házenkářky Eliška Jačková (vlevo) a Jana Knedlíková

Slávistické házenkářky Eliška Jačková (vlevo) a Jana Knedlíková | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Těsná výhra. Házenkářky Slavie jsou ve čtvrtfinále Vyzývacího poháru

  • 0
Už jen jediný ženský házenkářský tým zůstal v evropských soutěžích. Je to pražská Slavia, jež v druhém osmifinálovém zápase Vyzývacího poháru porazila chorvatskou Zelinu 19:18 na jejím hřišti, a postoupila tak do čtvrtfinále. Obě výhry pražského týmu tak byly velmi těsné (v sobotu Slavia zvítězila 24:23).

Pražanky v sobotu opakovaně ztratily čtyřbrankové vedení, vyrovnanou koncovku ale přece jen rozhodla v jejich prospěch proměněnou sedmičkou křídelní hráčka Martina Jonášová. V neděli sice v poločase o gól vedl chorvatský celek, který byl přímo nasazen do osmifinále, nakonec však Slavia zopakovala nejtěsnější vítězství a radovala se z postupu. Naopak Zelina nedokázala navázat na předloňské čtvrtfinále.

Slavii přitom v odvetě chyběla reprezentantka Hana Kutlvašrová, jež si v prvním utkání poranila palec. "Bylo to tvrdé a náročné a všem holkám patří velká pochvala. Dle mého názoru můžeme hrát i lépe, ale tyhle zápasy byly především o bojovnosti. Hráli jsme na hraně sebeobětování a zaslouženě jsme postoupili," uvedl manažer Slavie Richard Toman na svazovém webu.

Svěřenkyně trenéra Tomáše Hlavatého prokázaly dobrou formu už minulou neděli, kdy v interlize porazily vedoucí Michalovce. Slavia absolvovala oba pohárové zápasy na palubovce soupeře, protože v termínu domácí odvety neměla volnou halu.

V osmifinále Vyzývacího poháru těsně neuspěla Poruba, jejíž dvojzápas se švédským Höörem rozhodl při celkovém skóre 47:47 větší počet branek vstřelených na soupeřově hřišti. Loni tuto soutěž vyhrál Most.

Do čtvrtfinále vedle Slavie a Hööru prošly francouzské kluby Mios Biganos a Issy, dále turecký Ardesen, srbský BMS Milenium, ukrajinský Lvov a nizozemský Quintus. Pražanky poznají dalšího protivníka po úterním vídeňském losování.

Vyzývací pohár házenkářek

Odvetné utkání osmifinále

RK Zelina - Slavia Praha 18:19 (10:9)
Nejvíce branek: Šeričová 7, Pavlovičová 6 - Knedlíková 5, Selucká 4, Jonášová 3. Rozhodčí: Dojčinov, Gorecov (oba Bul.). Sedmimetrové hody: 3/2 - 1/1. Vyloučení: 2:2. Diváci: 700. První zápas 23:24 (hráno rovněž v Chorvatsku), postoupila Slavia.

,