Česko - Německo: Alois Mráz a Lars Kaufmann

Česko - Německo: Alois Mráz a Lars Kaufmann - Alois Mráz přihrává, brání ho Lars Kaufmann. | foto: AP

Házenkáři se s mistrovstvím Evropy rozloučili hrdě. Získali respekt soupeřů

  • 18
Dlouho to vypadalo na smutné loučení, ale díky enormní bojovnosti čeští házenkáři končí mistrovství Evropy dalším velmi dobrým výsledkem. Ačkoli s tradiční házenkářskou velmocí z Německa téměř celý zápas prohrávali, nakonec doslova vydřeli bod za remízu.

"Můžeme být spokojení, nevzdali jsme se ani na minutu," těšilo Filipa Jíchu, krále střelců Eura a ve čtvrtek se šesti trefami zase nejlepšího kanonýra týmu.

Díky tomu skončili Češi na Euru osmí, což je nejlepší turnajové umístění od roku 2002. A zároveň příslib do budoucna, neboť si svěřenci kouče Martina Liptáka získali respekt soupeřů. Za co všechno?

Po letech porazili špičku.

Češi zdolali na turnaji silné Maďary a Slovince, Německu vzali bod, se semifinalisty z Francie a Polska prohráli o jediný gól. To je velký rozdíl proti minulosti, kdy takto vyrovnané zápasy proti evropské špičce ztráceli. "Proto můžeme být se šampionátem spokojení," těší Jíchu.

Ukázali superstar.

Jícha vedl v průběhu Eura statistiky v gólech, asistencích i ziscích. Potvrdil to i s Němci: soupeř jej důsledně bránil, přesto dal Jícha v poslední desetiminutovce 4 branky. "Ukázal, že je hráčem, který na sebe v klíčových chvílích umí brát odpovědnost," ocenil jej spoluhráč Daniel Kubeš.

Oživili olympijský sen.

Naposledy byli házenkáři na hrách v Barceloně 1992. V tomto směru je 8. místo na Euru slibné, neboť do Londýna projde z MS ve Švédsku v příštím roce 7 týmů a v házené pořád platí, že téměř celá světová špička je z Evropy. Pokud tým kolem Jíchy projde letní baráží o světový šampionát, určitě není bez šance.

Česko - Německo: Tomáš Sklanák při střelbě

Česko - Německo: Tomáš Sklanák při střelbě

Představili nové tváře.

Povedený turnaj má za sebou rozehrávač Tomáš Sklenák, přitom hráč až z druhé bundesligy. Proti Němcům dal důležité góly 24letý Jan Stehlík. Jde o příslib do budoucna. "To, že nás už do zápasů může zasahovat víc, znamená velký pokrok," chválí si Kubeš.

Přilákali zpět fanoušky.

A to nejen výsledky, ale také – nebo dokonce především – tím, že dřeli. Chyby český tým pořád dělá, bojovnost jej však zdobila i v rámci celého Eura. "Skládám týmu velký kompliment," řekl po závěrečné remíze s Němci kouč Martin Lipták. Také on je podepsaný pod nejlepším házenkářským turnajem posledních let. Slovenský trenér vsadil na časté rozhovory s hráči a vyplatilo se, i díky tomu teď nehrozí, že by se zkušení třicátníci chtěli loučit s reprezentací. "Kdybychom třeba ani neprošli ze skupiny nebo zápasy se špičkou vysoko prohrávali, byl by to důvod k zamyšlení, jestli má cenu se dále držet pohromadě. Takhle jdeme dobrou cestou," věří hvězda mužstva Jícha.