Karviná proti Lovosicím uspěla.

Karviná proti Lovosicím uspěla. | foto: Jaroslav Ožana, MF DNES

Házenkáři Karviné v extraligové premiéře bezpečně uspěli

Šlágr prvního kola nového ročníku házenkářské extraligy vyzněl jasně pro obhájce titulu z Karviné, kteří si jasně poradili s ambiciózními Lovosicemi.

Házenkáři Karviné vyhráli na své palubovce jasně 30:19. Hosté přitom začali velmi dobře a v patnácté minutě vedli 4:3, ale potom znervózněli a začali se dopouštět řady technických chyb.

Lovosičtí se navíc velmi těžko prosazovali střelecky, neboť domácí brankář Tomáš Mrkva měl v první půli sedmdesátiprocentní úspěšnost. I po změně stran hráli mladí karvinští házenkáři s velkou chutí a nasazením a zápas se stal už jen otázkou skóre.

Třeboň dnes dokázala držet v Kopřivnici krok sotva deset minut. Domácí, kteří stihli těsně před začátkem soutěže vyřídit přestup Hladkého, si dokázali rychlou hrou v útoku a kvalitní obranou vytvořit do konce poločasu devítibrankový náskok. Ten sice v úvodu druhé půle přestal narůstat, nicméně Třeboň dokázala proti náhradníkům výsledek jen lehce zkorigovat.

"V první půli jsme dali dvaadvacet branek, což se nám v loňské sezoně nestávalo," pochvaloval si kopřivnický kouč Miroslav Bartoň. "Po změně stran chyběl jednak pohyb v postupném útoku a jednak mladé, kteří dostali v závěru šanci, trochu svazovala nervozita," podotkl.

Podle trenéra Jihočechů Vladislava Jordáka se mohl domácí tým spolehnout na výkon gólmana Fabiána. "Rozhodujícím faktorem byla i přítomnost Richarda Hladkého na rozehrávce, hraje s rozvahou a hru Kopřivnice dokázal uklidnit. Zápas byl ale především nezvládnutý ze strany našich brankářů," uvedl Jordák.

Ani v utkání v Hustopečích se favorit o dvoubodový zisk nemusel strachovat.V zápasu s množstvím vyloučených zvítězila hostující pražská Dukla vysoko 30:18. Plzeň si odvezla oba body z Frýdku-Místku, když o svém úspěchu rozhodla už v prvním dějství, které vyhrála o devět branek. Na hřišti soupeře zvítězil i Jičín, celek Bystřice pod Hostýnem sice po změně stran dotahoval, ale nakonec podlehl 22:25.

1. kolo

Kopřivnice - Třeboň 35:28 (22:13)
Nejvíce branek:
Gřes 11/4, Opálka 8, Rachač a Kováč po 4 - Bicek 8, Naimann 8/1, Měchura 4. Rozhodčí: Skružný, Kavulič. Sedmimetrové hody: 5/5 - 3/1. Vyloučení: 3:4. Diváci: 300.

Karviná - Lovosice 30:19 (14:7)
Nejvíce branek:
Mrózek 5/2, Kružík 5, Požárek 4 - Motl 5, D. Kylíšek 3. Rozhodčí: Horák, Bečička. Sedmimetrové hody: 4/3 - 3/2. Vyloučení: 8:5. Diváci: 800.

Hustopeče - Dukla Praha 18:30 (6:11)
Nejvíce branek: Chýlek
6, Jahoda 5 - Kotrč 6, Lohecký a Čurda po 5. Rozhodčí: Novák, Kohout. Sedmimetrové hody: 3/1 - 3/3. Vyloučení: 8:11. Diváci: 150.

Frýdek-Místek - Plzeň 23:30 (7:16)
Nejvíce branek:
Dyba 6/4, Kolmajer 4/1 - Vinkelhofer 9, Linhart 8. Rozhodčí: Bubeníček, Smékal. Sedmimetrové hody: 7/5 - 2/2. Vyloučení: 4:6. Diváci: 415.

Bystřice pod Hostýnem - Jičín 22:25 (9:15)
Branky:
Jurásek 5, Kroupa, J. Tiller a Dobeš po 3 - Král 9, Brykner 6, Lepieš 4.

,