Český házenkář Tomáš Babák pálí přes polské bloky.

Český házenkář Tomáš Babák pálí přes polské bloky. | foto: Vít Chalupa/chf.cz

Teď ještě postup na mistrovství světa, přeje si Babák po úspěšné sezoně

  • 0
Házenkář Tomáš Babák by v nadcházejícím týdnu ve dvou kvalifikačních zápasech s Makedonií rád uzavřel svou úspěšnou sezonu, která mu vynesla přestup do Německa, postupem českého týmu na mistrovství světa, které se příští rok odehraje ve Francii.

Dvaadvacetiletý hráč totiž ukončil vydařené tříleté působení ve švýcarském St. Gallenu a od příští sezony bude hrát za Bergischer HC, který v německé bundeslize skončil dvanáctý. „Rozloučení ve Švýcarsku po tak dlouhé době bylo hezké a příjemné. Bude se mi i trochu stýskat. Myslím si, že jsem tam odehrál i slušná utkání,“ řekl jičínský odchovanec ke svému prvnímu zahraničnímu angažmá.

V posledních dvou sezonách byl nejlepším střelcem St. Gallenu, v uplynulém ročníku se 162 góly zařadil na páté místo mezi kanonýry švýcarské ligy. „Moc nekoukám na to, kolik dávám gólů. Jsem střední spojka. Musím zařizovat, aby se střelecky prosazovali hlavně spoluhráči. Pracuji pro tým. Ale taková bilance mě těší,“ uvedl házenkář, jenž se vydal za zkušenostmi do ciziny po sezoně, v níž výrazně pomohl Jičínu k titulu.

Ve svém novém působišti v Německu zatím nebyl. „Plánuji to až po reprezentačním srazu. Zatím jen hledám po internetu bydlení. Ještě mám nějaký čas na to, abych to vyřešil,“ řekl Babák.

Nyní se soustředí na reprezentaci, do níž poprvé nakoukl před třemi lety. Zatím nastoupil ke 40 zápasům a vstřelil v nich 102 branek. „Favoritem kvalifikačních utkání je Makedonie, která nás minulý rok vyřadila z mistrovství Evropy. Ale při loňské remíze jsme si dokázali, že se s nimi dá hrát. Jsme nyní ve stejné sestavě. Když se dobře připravíme a v sobotu doma vyhrajeme, tak máme určitě šanci na postup. Rád bych k němu pomohl,“ uvedl Babák.

Cestu k úspěchu Babák vidí v uhlídání šestatřicetiletého střelce Kirila Lazarova, jenž je oporou Barcelony, dává deset branek za utkání. „Připravujeme se na to, jak jej ubránit. Pokud to zvládneme, měli bychom doma vyhrát,“ věří.

Výkon českého týmu by podle něj neměla oslabit neúčast zraněných Filipa Jíchy a Pavla Horáka. „Nemohu říci, že jsme si na jejich celoroční absenci už zvykli, ale že s nimi nemůžeme počítat, věděli jsme dlouho dopředu. Mohli jsme se proto na situaci připravit, což je určitou výhodou,“ řekl Babák a připojil přání: „Snad nám ve Zlíně pomohou diváci, na to se těším.“

,