Svatopluk Pernica (vlevo) a Štěpán Randýsek předvádějí důraznou obranu Zubří

Svatopluk Pernica (vlevo) a Štěpán Randýsek předvádějí důraznou obranu Zubří lovosickému soupeři | foto: MF DNES

Házenkáři Zubří začínají útočit na první extraligovou šestku

  • 0
Jestliže chtějí házenkářští mistři ze Zubří pomýšlet na obhajobu titulu, musí pod sebe dostat za sedm kol dva týmy. Jarní část extraligy startuje sobotním domácím zápasem s Jičínem.

Když se loni v květnu chystali házenkáři Gumáren Zubří na poslední extraligový duel sezony doma s Jičínem, věděli, že jsou mistry. Před sobotním domácím utkáním se stejným soupeřem jsou však v úplně jiném rozpoložení.

Zubří totiž vstupuje do jarní části nejvyšší soutěže až z osmého místa a výsledek duelu s Jičínem hodně napoví, jaké budou jeho šance na postup do šestičlenné nadstavby o titul.

"Je to pro nás stěžejní zápas," potvrdil trenér Jiří Mičola. "Také ukáže, jak jsme se vypořádali s dlouhou přestávkou. Jsme v očekávání a napětí."

Na nadstavbu bude stačit 24 bodů

Jeho tým ztrácí na šesté Brno čtyři body, má však jedno utkání k dobru. Do konce základní části přitom zbývá sedm kol. "Potřebujeme vyhrát všechny čtyři domácí duely a z venku přivézt tři body. Dohromady bychom jich pak měli 24, což by mělo na šestku stačit," spočítal Mičola. "Rozhodne se mezi námi, Brnem a Karvinou."

Zatímco soupisky zuberských konkurentů zůstaly až na návrat zkušeného Drobka do Karviné stejné jako na podzim, kádr šampionů prošel další obměnou.

Ještě před novým rokem přišlo Zubří o nejlepšího střelce extraligy Miroslava Jurku, který zamířil do slovenského Hlohovce. "Měl reprezentační formu a trochu jsme počítali s tím, že odejde. Ztráta je to ale citelná, v útoku i v obraně," ví Mičola.

Klub se navíc rozešel s triem Třeštík, Vyjídák, Kulišťák. "Potřebovali změnu," vysvětloval už dříve trenér Zubří, který viděl na podzim největší rezervy ve hře spojek. I proto se mistr domluvil na přestupu 23letého Černohorce Duška Trifunoviče.

Do týmu se vrátil šéf obrany Pernica

Staronovými tvářemi v mužstvu jsou Svatopluk Pernica a Zdeněk Kašný, kteří loni v květnu slavili v Zubří titul. Oba přichází na hostování, Kašný z druholigových Napajedel, Pernica z týmu lídra první ligy Zlína stejně jako mladík Dušan Poloz. Obhájci titulu stáli také o zlínského kanonýra Plška, jenže ten dal přednost Přerovu. S Pernicou počítá Mičola do obrany, s Kašným na post pivota a s Polozem na pravé křídlo.

"Hledíme na nejčernější variantu, a proto se jistíme," připomněl Mičola, že jeho celek provázely v lednu časté zdravotní problémy. Poslední přípravný turnaj v Hlohovci vynechali zranění Šustáček, Randýsek, Večeřa, Aspridis a nemocný Bechný. "Tohle nás v přípravě hodně sráželo. Někteří hráči se viděli na tréninku poprvé týden před startem extraligy."

Bechný s Randýskem se už zapojili do tréninku, start dalších tří hráčů je spíše pravděpodobnější v příštích kolech. "Doufám, že budeme brzy kompletní," přeje si Jiří Mičola.