U velké slávy nebude chybět ani Filip Jícha.

U velké slávy nebude chybět ani Filip Jícha. | foto: Pavel Lebeda/chf.cz

Praha plná hvězd. Házená uctí legendy velkolepou exhibicí na Štvanici

  • 4
Olympijští vítězové vedle koučů mistrů světa či šampionů Ligy mistrů, nejlepší házenkáři i házenkářky planety. Prahu doslova zaplnily osobnosti házené – ve středu totiž na Štvanici proběhne akce Hvězdy pro legendy, která uctí slavné úspěchy československé minulosti.

Na terase s velkolepým výhledem na Prahu se konala takřka nekončící série vřelých objetí. Filip Jícha s Danielem Kubešem, oba s německým Kielem vítězové Ligy mistrů, vítali spolu s dalšími Čechy jednoho slavného spoluhráče za druhým.

Francouzští „superšampioni“ v čele s gólmanem Thierry Omeyerem, švédský kanonýr Kim Andersson, legenda 90. let Jackson Richardson, jejich další parťáci i protihráči... A do toho idoly ženské házené či trenérské legendy Alfred Gislason, strůjce úspěchů Kielu, a Claude Onesta, architekt mezinárodní nadvlády Francie.

„Je to nejspíš poprvé a naposledy, co se tady sešlo takové osazenstvo. Je to pro mě jako Vánoce - slavíme naši bohatou historii a lepší hosty jsme si ani přát nemohli; díky nim je házená ten nejkrásnější sport,“ uvedl předseda českého svazu Radek Bendl.

Taková koncentrace slavných jmen je vážně nezvyklá. Praha vzdává hold památným házenkářským úspěchům – jde třeba o kulatá výročí československých světových titulů žen (1957) a mužů (1967) i 45 let od stříbra házenkářů na olympiádě v Mnichově 1972 – celkem třídenní slávou, jež ve středu na Štvanici vrcholí exhibičními souboji česko-slovenských mužstev s Výběry světa. Ženy začínají v 16.00, muži v 18.15.

Ještě před nimi se v exhibici představí zástupci jiných sportů, třeba fotbalisté Patrik Berger, Ivan Hašek a Vladimír Šmicer, za hokejisty Richard Žemlička a za basketbalisty Jiří Welsch; doplní je třeba i známí herci.

„Česká házená dosáhla v minulosti obrovských úspěchů, které si zaslouží připomenout. Proto akcí Hvězdy pro legendy chceme propojit světovou extratřídu i amatérské sportovce,“ řekl manažer reprezentačních týmů Karel Nocar; na Štvanici totiž probíhá i „nekonečný“ zápas, v němž se má házená hrát 42,195 hodiny.

A to vše pod dohledem hvězd nejvyššího kalibru.