Kouč mosteckých házenkářek Peter Dávid udílí pokyny.

Kouč mosteckých házenkářek Peter Dávid udílí pokyny. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Mostecké házenkářky letí do finále: A v něm chceme porazit Slavii

  • 0
Jednou nohou jsou ve finále, v sobotu tam házenkářky Mostu zkusí posunout i druhou. V odvetě semifinále od šesti v podvečer Černí andělé hostí Porubu, a když znovu zvítězí, můžou slavit. „Jestli chceme porazit Slavii ve finále, nezbývá nic jiného, než vypráskat Porubu,“ pousmála se důrazná spojka Petra Růčková.

V Porubě jste měli výrazný náskok, ale pak soupeř vyrovnal. Co se stalo?
Peter Dávid, trenér: V současné době se nám to stává bohužel častěji. Vysvětlení toho je u nás momentálně hlavním tématem. Zápas jsme měli velmi dobře rozehraný, ale místo toho, abychom hru kontrolovali, udělali jsme z ní drama. Je načase tento náš výpadek odstranit. Pracujeme usilovně na tom. Prožíval jsem to těžce, ale věřil jsem, že to ustojíme a dojdeme do úspěšného konce.
Simona Szarková, spojka: Náš výkon bych definovala dvěma rozdílnými poločasy. První byl výborný. A ten druhý jsme polevily. Toho se chytily hráčky Poruby. Ve venkovních zápasech je to o to těžší, když ztratíme koncentraci a zbytečně znervózníme. Musíme na tom pracovat. V ten okamžik, když jsem seděla na tribuně s červenou kartou, jsem ani nedýchala a modlila jsem se, ať to nedopadne jako náš ligový zápas v Porubě, kdy jsme asi tři vteřiny do konce dostaly gól a nešťastně tak remizovaly. Díkybohu to tak nedopadlo.
Petra Růčková, spojka: Není žádnou novinkou, že podobný průběh zápasu už jsme za poslední dobu zažili několikrát. A vždy to bylo s těžkými soupeři. Tentokrát se nám to podařilo zvládnout právě ve vypjaté situaci, kdy byl výsledek vyrovnaný. Nezbláznily jsme se, udržely nervy na uzdě a závěr jsme zvládly. A tohle by nás mělo nakopnout do celého play-off.

Dodalo vám konečné vítězství 21:20 sebevědomí?
Dávid: Samozřejmě dodalo. Vyhrát takový těžký zápas, a navíc venku, to nás vždy nakopne.
Szarková: Určitě ano. Byl to první a možná i nejdůležitější krok, se kterým jsme vstoupili do play-off.
Růčková: Sebevědomí máme vždy, ale postupem zápasu o něj přicházíme. Nevím proč tomu tak je, ale pevně věřím, že po zápase s Porubou nastal právě zlom, který nás přes to přenese.

Dokáže Poruba odvrátit mečbol?
Dávid: Tohle nedopustíme. Nemáme to v plánu.
Szarková: Věřím tomu, že nedokáže. Minulý rok jsme v Porubě ve finále play prohráli a pak jsme doma v odvetě vyhráli. A pokud si dobře pamatuji, bylo to s velkým rozdílem. Určitě to už nepustíme.
Růčková: Jestli chceme porazit Slavii ve finále, nezbývá nic jiného, než vypráskat Porubu (smích).

Jak je na tom aktuálně družstvo?
Dávid: Pořád máme na marodce Dominiku Zachovou. Jinak jsme zdraví a nažhaveni na finále.
Szarková: Trénujeme a připravujeme taktiku. Jednoduše řečeno – chceme vyhrát.
Růčková: Tým je na tom podle mě v pohodě, ale i kdyby nebyl, hraje se přece play-off. Teď musí jít všechno ostatní stranou! Musí se hrát na krev.

Co udělat v sobotní odvetě pro postup?
Dávid: Vykročit do zápasu pravou nohou a nedopustit žádný větší výpadek.
Szarková: Doladíme chyby v obraně a chceme se dostat do pohody v útoku. Doufám, že nám to půjde.
Růčková: Musíme hrát disciplinovaně a dodržovat pokyny, které každá máme. Když to splníme a přidáme k tomu bojovnost a srdce, tak není o čem debatovat.

Co říkáte na to, že se play-off hraje na dva vítězné zápasy?
Dávid: Osobně jsem pro, aby se hrálo na tři vítězné zápasy jako u mužů. O tom ale nerozhoduji. Nevím, proč to tak je, když i naše zápasy v interlize se hrají na dvakrát třicet minut.
Szarková: Je mi to jedno, i když to někdy může být smolné a nevýhodou. Je to spíš takový nezvyk.
Růčková: Pro mě bylo play-off vždy na tři vítězné zápasy. A myslím si, že by to tak mělo být. Projevila by se kompletní výkonnost týmů, kdo má jak natrénováno. A také by to mělo své kouzlo hrát dva dny za sebou. Tým byl pospolu a prožívaly se prohry i výhry společně.

,