Iveta Luzumová pálí v utkání proti Itálii.

Iveta Luzumová pálí v utkání proti Itálii. | foto: Alex Wipf/chf.cz

Házenkářky chtějí proti Srbsku uhrát v kvalifikaci ME třetí výhru

  • 0
České házenkářky čeká ve středu ve Zlíně proti Srbsku třetí utkání kvalifikace o postup na prosincové mistrovství Evropy. Svěřenkyně Jana Bašného po podzimních výhrách nad Itálií a na Ukrajině mají stejně jako nadcházející soupeř plný počet čtyř bodů a výhra je může hodně přiblížit k postupu na šampionát.

Na ten projdou dva týmy z každé čtyřčlenné skupiny a nejlepší celek z třetích míst.

Zatímco sázkové kanceláře považují český tým za mírného favorita, kouč Bašný i samy hráčky se staví do role outsidera. A to i přesto, že Srbkám chybějí čtyři klíčové opory.

„Na rozdíl od nás byly Srbky na všech nedávno minulých šampionátech. Teď jim chybí čtyři hráčky, které stávkovaly na protest proti minulému trenérovi a dosud trvá jejich trest udělený srbským svazem,“ uvedl Bašný.

„Když v týmu tyto hráčky byly, byly Srbky na šampionátech druhé, když tam nebyly, byly patnácté. My jsme na těch akcích nebyli vůbec. Takže pořád nejsme rovnocennými týmy. Ale určitě nám to dává větší šance, než kdyby do Zlína přijelo Srbsko v maximální síle,“ dodal kouč.

Srbky v duelech s českým týmem povede dočasná trenérka Dragica Djuričová, která nahradila v únoru odvolaného Sašu Boškoviče. Soupeřky na prosincovém světovém šampionátu skončily patnácté, před třemi lety ale na domácí půdě vybojovaly stříbro. Na předloňském mistrovství Evropy obsadily Srbky rovněž patnácté místo a v roce 2012 byly čtvrté.

„Srbky asi jsou mírným favoritem, ale myslím, že v domácím prostředí jsme dokázaly potrápit i silnější celky. Proto věřím, že když nám to ve středu sedne, dokážeme je porazit. Byla by škoda, kdybychom nepostoupily. Uděláme všechno pro to, abychom ve středu dva body získaly. Nebudeme si nic nalhávat, v Srbsku to bude těžké,“ uvedla kapitánka Iveta Luzumová, která se vrátila na palubovky po operaci štítné žlázy.

„Srbky jsou favoritky. Myslím si ale, že nemusíme hrát pod tlakem. My můžeme, zatímco ony musí. A my samozřejmě chceme vyhrát. Když doma vyhrajeme, dva body nám určitě ulehčí cestu za naším velkým snem a tím je šampionát ve Švédsku,“ dodala spojka Michaela Hrbková.

Zápas začne ve Zlíně ve středu v 18:00 v přímém přenosu ČT sport. V neděli v Kraljevu je na programu odveta.