Josef Pohlmann v dresu Litovle.

Josef Pohlmann v dresu Litovle. | foto: Miloslav Jančík, MF DNES

Svaz házené pochybuje o nestrannosti komise ČOV v dopingové kauze

  • 1
Český svaz házené vyjádřil pochybnosti o nestrannosti rozhodčí komise Českého olympijského výboru (ČOV) v případu hráče Josefa Pohlmanna, který byl potrestán dvouletým zákazem startu za odmítnutí dopingové zkoušky. Členové komise, která bude rozhodovat o jeho odvolání, mají podle házenkářského svazu těsné vazby na hráčova advokáta Jana Šťovíčka.

Předseda svazu Aleš Pospíšil poukazuje na to, že předseda rozhodčí komise Lukáš Trojan je Šťovíčkovým partnerem v advokátní kanceláři a že i další dva z pětičlenné komise mají k Pohlmannovu obhájci blízko. Opakuje se tak situace z loňského září, kdy rozhodčí komise ČOV rozhodovala o odvolání cyklisty Romana Kreuzigera, jehož rovněž zastupuje advokát Šťovíček.

Český olympijský výbor tehdy pochybnosti o nestrannosti odmítl a řízení označil za transparentní. Komise pak dospěla k závěru, že se cyklista proti dopingovým pravidlům neprovinil. Jeho případ bude projednávat mezinárodní sportovní arbitráž v Lausanne.

Házenkář Josef Pohlmann při kontrole po listopadovém utkání ve Zlíně opakovaně odevzdal příliš řídký vzorek moči, z kontroly odešel a roztrhal protokol. Disciplinární komise házenkářského svazu ho potrestala dvouletým zákazem činnosti, což v březnu potvrdilo svazové vedení. Hráčův advokát považuje trest za nepřiměřený a tvrdí, že přístroj na měření hustoty moče s největší pravděpodobností nefungoval správně.

,