Francouzský házenkář Nikola Karabatic se raduje z gólu.

Francouzský házenkář Nikola Karabatic se raduje z gólu. | foto: AP

Čeští házenkáři vs. sběratelé titulů. V cestě stojí vládci z Francie

  • 3
Chambéry (Od našeho zpravodaje) - Okolo se tyčí štíty Savojských Alp, nedaleko jsou noblesní lyžařská střediska či Albertville, dějiště zimní olympiády z roku 1992. A na české házenkáře jako by z blízkých hor vanul chlad - skutečně až mrazí z toho, jakému soupeři se ve čtvrtek postaví.

Evropskou kvalifikaci zahajuje tým pod vedením nových koučů Jana Filipa a Daniela Kubeše proti sběratelům zlatých medailí, nastoupí na půdě olympijských šampionů z Francie (19.30). „Lepší tým na světě není. Sám jsem zvědavý, jak si povedeme,“ říká Filip.

Outsidery by byli i kompletní

Tím spíš, když mužstvu chybí devítka marodů včetně hvězdného Filipa Jíchy. Naposledy přibyl Tomáš Řezníček, který zůstal v Česku kvůli zraněnému prstu. Kouč však rychle dodává: „Outsidery bychom ve Francii byli i v plném složení.“

Zde je výčet cenných kovů, které francouzští házenkáři „vytěžili“ za poslední roky: dvě olympijská zlata z Pekingu i Londýna, světové triumfy z let 2009 a 2011, evropské tituly 2010 a 2014. Proti Česku jdou navíc „zlatí chlapci“, jež po olympijských vítězstvích přijímali prezidenti země, v plné síle.

„Francie má obrovskou výhodu, že jejich částečná generační výměna proběhla až na jeden výpadek bezbolestně,“ říká brankář Petr Štochl; výjimka z let plných vítězství nastala na Euru 2012. Francouzi tam vypadli ve skupině - kdo by tomu věřil?

Ale rychle se vrátili na zlatou cestu. „Mají množství skvělých hráčů a ty nové do systému dobře zapracovávají,“ dodává Štochl. Kvalita je na všech postech zdvojená, soupiska plná osobností a v brance legenda Omeyer, o němž kolega Štochl soudí: „Když už to náhodou Francii nefunguje, on všechno pochytá.“

Francie má dokonalý systém

V dlouhodobé kvalitě se Francii mohou rovnat snad jen Dánové. Jenže když se letos spolu utkali ve finále Eura na dánské půdě, Francouzi soka zničili 41:32. „Nikdy jsme nehráli lepší turnaj,“ prohlásil nejužitečnější muž šampionátu Nikola Karabatič.

Krátce po úspěchu pak technický ředitel francouzského svazu Philippe Bana poodhalil, proč je země v­ házené excelentní. Je třeba vrátit se do 80. let minulého století, kdy házená začala jako školní sport a ­tréninky vedli učitelé.

„Školní systém je nyní dopracovaný k dokonalosti,“ líčil Bana. „Ve věku čtrnácti let systém pozná ty největší talenty, ty pak zamíří do nejlepších škol ve svém okolí, kde zároveň mohou hrát špičkovou házenou. Pak vše pokračuje: po maturitě hráči dostanou první profesionální smlouvu, dostatečný prostor na hřišti... Vše, co potřebují.“

Výsledkem jsou zlaté roky.

A zřejmý fakt, že na české házenkáře čeká na startu nové kvalifikace a nové éry nejtěžší možná zkouška.