Evropský titul patří Francouzům

  • 1
Curych - Ještě nikdy nedosáhli francouzští házenkáři při mistrovství Evropy na stupně vítězů. To platilo až do nedělního večera. Francie má medaile z evropského šampionátu a hned získala zlato. Ve finále ve vyprodané curyšské hale porazila úřadující světové šampiony Španěly jednoznačně 31:23.

finále: Francie - Španělsko 31:23 (17:13)
Při premiérovém finálovém startu táhli Francouze především nejlepší střelec zápasu Nikola Karabatic, jenž dal celkem jedenáct gólů, a Joel Abati, autor šesti branek. V průběhu poločasu se navíc rozchytal k dalšímu vynikajícímu výkonu semifinálový hrdina Thierry Omeyer.

Favorizované Španělsko mělo zápas pod kontrolou jen na začátku, kdy se ujalo vedení 4:1. Francouzi pak šňůrou čtyř gólů skóre otočili a hra se vyrovnala.

V 16. minutě přišli Španělé kvůli zranění o brankářkou jedničku Davida Barrufeta a soupeři začali získávat převahu. Rozhodující náskok si pak vypracovali ve druhém poločase sérií šesti gólů, díky níž se ujali vedení 28:20.

Omeyer byl vyhlášen nejlepším brankářem turnaje. Nejužitečnějším hráčem šampionátu zvolili experti Chorvata Ivana Baliče. Přestože v dnešním neúspěšném duelu s Dánskem o třetí místo utrpěl otřes mozku, převzal si cenu na závěrečném
ceremoniálu osobně.

Nejvíce branek: Karabatic 11, Abati 6/1, Narcisse 4 - Garcia 6, Rocas 5, Urios 4. Rozhodčí: Vakula, Ljudovik (Ukr.). Sedmimetrové hody: 3/1 - 3/2. Vyloučení: 8:6. ČR: 50. Gille (Fr.). Diváci: 11.500 (vyprodáno).

O 3. místo: Dánsko - Chorvatsko 32:27 (16:9)
Chorvatům, kteří čekají na evropskou medaili od roku 1994, může být malou útěchou fakt, že si rovněž zajistili účast na mistrovství světa v Německu i na příštím evropském šampionátu.  Boj o třetí místo jim dnes zkomplikovalo zranění tvůrce hry Baliče, který po srážce ve 13. minutě opustil hřiště s poraněnou hlavou.

Nejvíce branek: Madsen 9, Jensen 5, Stryger 5/1 - Lackovič a Spoljarič po 6, Džomba 6/4.

Konečné pořadí: 1. Francie, 2. Španělsko, 3. Dánsko, 4. Chorvatsko, 5. Německo, 6. Rusko, 7. Island, 8. Slovinsko, 9. SČH, 10. Polsko, 11. Norsko, 12. Ukrajina, 13. Maďarsko, 14. Švýcarsko, 15. Portugalsko, 16. Slovensko.

Francouzský házenkář Daniel Narcisse střílí ve finále evropského šampionátu proti Španělsku.

,
Témata: reprezentace