TVRDÁ OBRANA. Srbští házenkáři důsledně brání českého soupeře. I díky tomu postoupili na úkor Česka na MS.

TVRDÁ OBRANA. Srbští házenkáři důsledně brání českého soupeře. I díky tomu postoupili na úkor Česka na MS. | foto: Jaromír Pech, MF DNES

Dvakrát mi chyběl gól, říkal zklamaný brankář českých házenkářů Štochl

  • 2
Chytal skvěle. Našlapaná hala na Slovanech po každém jeho úspěšném zákroku dunivě zajásala, on ve stejnou chvíli zatnul ruku v pěst v radostném gestu a hnal spoluhráče do útoku. Jenže všechno bylo marné.

Ani parádní výkon gólmana Petra Štochla, plzeňského odchovance a hráče bundesligového Füchse Berlín, nepomohl českým házenkářům k postupu na MS. Srbsko sice v sobotní odvetě baráže porazili v Plzni 25:22, ale jeden gól scházel...

"To bylo první, co mě po utkání napadlo. Nejprve jsem s klukama v Berlíně nepostoupil o jediný gól do evropských pohárů. A teď s nároďákem o jedinou branku na mistrovství světa. Pocity jsou teď samozřejmě moc hořké," povzdychl si 34letý Štochl, někdejší mistr republiky v barvách Plzně.

Co vám ještě bleskne hlavou po neúspěšné kvalifikaci?
Že v celé sezoně jsme jako tým předvedli jediný mizerný výkon ten před týdnem v Srbsku, kde jsme byli špatní. A stálo nás to postup na světový šampionát, ovlivnilo to vlastně celou příští sezonu.

I tak jste mohli doma sérii otočit, ve druhém poločase jste byli hodně blízko.
Prvních 20 minut jsme se hledali, nakonec poločas prohráli o gól a doháněli tak vlastně manko pěti branek. Přesto tam pak byly dva momenty, kdy jsme Srbům utekli o čtyři góly a měli míč. Jenže nejprve jsme dva útoky promarnili, pak přišla neproměněná sedmička. Kdybychom v téhle fázi skórovali, měl by to soupeř daleko těžší.

Na začátku druhé půle jste předvedl famózní zákrok, špičkou boty vyrazil čistou šanci. Pak přišla série českých gólů. Věřil jste v tu chvíli, že je to klíčová chvíle?
Ten zákrok byl povedený. Už jsem šel na druhou stranu, na poslední chvíli tam mrsknul nohou a balon mě trefil. Nakoplo nás to, tyhle chvíle jsou důležité. Ale věděli jsme, že takové zápasy se rozhodují až v posledních minutách, ne-li vteřinách. To se ukázalo. Kdybychom měli na konci ještě pět, deset vteřinek navíc, možná by všechno dopadlo jinak a slavili jsme my.

Mrzí vás tenhle zápas o to více, že se hrál v Plzni, kde jste měl v hledišti spoustu přátel?
Pořád to beru tak, že tady se nám hraje výborně, mně osobně určitě. Doufám, že vedení svazu na Plzeň kvůli tomuhle utkání nezanevře. Že sem v důležitých zápasech budeme jezdit dál.

Kanonýr Filip Jícha přesto naznačil, že ne všechno, co se dělo na soustředění před klíčovým utkáním, klapalo podle představ.
Vím, o čem mluvil. Popovídáme si o tom s vedením. Je třeba se dostat zase o kus dál. Ale přes noviny to rozebírat nechci.