Český házenkář Pavel Horák útočí na německou branku.

Český házenkář Pavel Horák útočí na německou branku. | foto:  Ivo Dudek/chf.cz

Házenkáři budou proti Němcům a Argentině postrádat několik marodů

  • 0
S několika náhradníky vyrážejí čeští házenkáři za atraktivní přípravou do Německa, kde se v pátek v Hannoveru utkají s domácím výběrem. V úterý je potom ještě čeká domácí souboj s Argentinou.

Trenéry Jana Filipa a Daniela Kubeše trápí početná marodka. Oproti původním plánům v nominaci zůstalo i několik členů širšího kádru, kteří se na konci prosince zúčastnili přípravného turnaje čtyř zemí v Polsku.

Proti Německu český celek nastoupí v pátek od 16:15 v Hannoveru, s Argentinou se utká v úterý od 17:00 v Chebu.

Už na turnaji v Polsku, kde reprezentanti bez opor obsadili poslední čtvrté místo, kvůli zranění scházeli křídelníci Tomáš Číp a Miroslav Jurka. „Kromě nich nám chybí i Tomáš Babák, kterého trápí problém s klíční kostí. Navíc onemocněli Stanislav Kašpárek a Petr Šlachta, problémy s kolenem trápí Dominika Soláka a zdravotní komplikace má i Jan Užek,“ řekl v tiskové zprávě Filip. Nemoc se pokouší i o Dieudonného Mubenzema, trenéři tak povolali ještě další pravou spojku Marka Monczku.

Český tým se chtěl v přípravných zápasech sehrávat před jarním pokračováním kvalifikace mistrovství Evropy, do které vstoupil na podzim dvěma výhrami.

Nominace házenkářů

Brankáři: Martin Galia (Górnik Zabrze/Pol.), Tomáš Mrkva (HBalingen-Weilstetten/Něm.).

Levá křídla: Jakub Hrstka (Prešov/SR), Marek Vančo (Dessau Rosslauer/Něm.).

Levé spojky: Pavel Horák (Brest/Běl.), Milan Škvařil.

Pravá křídla: David Poloz (oba Aarau/Švýc.), Jakub Štěrba (Nové Veselí).

Pravé spojky: Marek Monczka (Karviná), Dieudonné Mubenzem (Hüttenberg/Něm.).

Střední spojky: Roman Bečvář (Elbflorenc/Něm.), Ondřej Zdráhala (Wisla Plock/Pol.), Vojtěch Patzel (Dukla Praha).

Pivoti: Leoš Petrovský (Bergischer/Něm.), Štěpán Zeman (Zubří).

„Chybí nám tady šest sedm hráčů, které bychom tu chtěli mít, a bohužel další akce nás čeká až v dubnu v kvalifikaci. Jsou to ale věci, které neovlivníme. Budeme pracovat v tom složení, v jakém tu jsme. Šanci znovu dostanou někteří z těch, kteří byli na turnaji v Polsku a příprava se jim tak prodlouží,“ uvedl Filip.

Německo a Argentina se na rozdíl od českého týmu chystají na nadcházející mistrovství světa. „Čekají nás dva kvalitní zápasy, hrát v Německu je vždycky svátek. Musíme se na soupeře dobře připravit,“ uvedl Filip.

„Nejsme na mistrovství světa a tak chceme dál pracovat na naší hře. Chceme udržet kvalitu obrany, kterou jsme se prezentovali v zápase kvalifikace s Bosnou a Hercegovinou a chceme se posunout v postupném útoku. Komplikací je, že tu máme jen jednoho leváka a budeme muset na pravé spojce alternovat pravákem a doufat, že Mubenzem bude v pořádku a bude moci hrát,“ dodal český kouč.

,