Český házenkář Stanislav Kašpárek střílí na branku Španělska.

Český házenkář Stanislav Kašpárek střílí na branku Španělska. | foto: Reuters

Házenkáři odehrají v Maďarsku generálku na mistrovství Evropy

  • 0
Čeští házenkáři v pátek odehrají generálku před mistrovstvím Evropy. V Tatabányi nastoupí v přípravném zápase proti domácímu Maďarsku a v souboji s dalším účastníkem šampionátu se chtějí vítězně naladit na duel s Dánskem, jímž za týden vstoupí do bojů v základní skupině na závěrečném turnaji v Německu.

Češi si s Maďary znovu zahrají ještě v sobotu, půjde ale jen o modelové utkání za zavřenými dveřmi, ze kterého po dohodě trenéři neplánují zveřejnit ani výsledek.

Svěřenci Xaviera Sabatého začali závěrečnou přípravu na Euro na konci roku. Od 26. prosince se chystali na kempu v Zubří, od úterý trénovali v Brně a přesunuli se do Maďarska. Od pondělí budou ladit formu v Plzni a následně se přesunou do Mnichova, kde odehrají celou základní skupinu.

„Jsme v závěrečné fázi přípravy na Euro. Máme před sebou poslední utkání, ve kterém se zároveň rozhodne o finální nominaci. Maďarsko je kvalitní soupeř, budeme chtít zápas zvládnout. Pak už se budeme plně koncentrovat na první utkání šampionátu,“ uvedl pro česká média Sabaté.

V aktuální nominaci má dva brankáře a 18 hráčů do pole. K hlavním oporám českého mužstva by měli patřit gólman Tomáš Mrkva, spojky Matěj Klíma, Tomáš Babák a Stanislav Kašpárek či křídelník Jakub Hrstka.

Xavier Sabaté

Vedle Dánska narazí reprezentační tým v základní skupině F na Portugalsko a Řecko. První dva týmy postoupí do další fáze turnaje, kterou budou dvě šestičlenné skupiny. Češi by se případně stěhovali z Mnichova do Hamburku.

Přípravný zápas Maďarsko - Česko začne v pátek v 18:15. Týmy se naposledy utkaly před čtyřmi lety rovněž v generálce na Euro a každý z nich si připsal po jednom vítězství. Na velké akci Češi v roce 2018 na kontinentálním šampionátu porazili Maďarsko 33:27.

Nominace českých házenkářů

Brankáři: Tomáš Mrkva (Kiel/Něm.), Jan Hrdlička (Kalisz/Pol.).

Levá křídla: Jakub Hrstka (DRHV 06/Něm.), Jan Blecha (Aue/Něm.).

Levé spojky: Matěj Klíma (Lipsko/Něm.), Vojtěch Patzel (Lübeck-Schwartau/Něm.), Dominik Solák (Karviná), Jaroslav Trkovský (Lovosice).

Střední spojky: Jonáš Patzel (Karviná), Tomáš Babák (Bergischer/Něm.), Matěj Havran (Zubří), Lukáš Mořkovský (Zabrze/Pol.).

Pravé spojky: Tomáš Piroch (Plock/Pol.), Stanislav Kašpárek (Dinamo Bukurešť/Rum.).

Pravá křídla: Jakub Štěrba (Hamm-Westfalen/Něm.), Josef Hozman (Prešov/SR).

Pivoti: Vít Reichl (Hüttenberg/Něm.), Štěpán Zeman (Gummersbach/Něm.), Daniel Režnický (Ostrovia/Pol.), Matěj Nantl (Karviná).

,