Česká házenkářka Veronika Malá uniká chorvatské obraně.

Česká házenkářka Veronika Malá uniká chorvatské obraně. | foto: Martin Stolař, MAFRA

České házenkářky otestují formu na turnaji v Chorvatsku

  • 0
České házenkářky čeká od pátku do neděle přípravný turnaj v chorvatské Poreči, který pro ně bude první akcí kalendářního roku a zároveň generálkou na červnové play off kvalifikace mistrovství světa proti Černé Hoře. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného se postupně utkají s domácím výběrem, Slovinskem a Rakouskem.

Český celek bude postrádat hlavní oporu a kapitánku Ivetu Luzumovou, pivotku Alenu Šetelíkovou a do Poreče neodcestovala ani Helena Ryšánková. „Iveta byla zraněná, domluvili jsme se na volnu během tohoto srazu a není také jisté, jestli bude absolvovat květnový kemp a dvojzápas proti Černé Hoře. I proto teď budeme zkoušet variantu hry bez ní, pokud by to bylo potřeba pro play off,“ uvedl v tiskové zprávě Bašný.

„Chceme především zapracovat na naší obranné hře a zkusit najít systém, který by tomuto složení týmu vyhovoval. Zápasy na turnaji už budeme zaměřovat na dvojzápas s Černou Horou, zkusíme si vybrat některého ze soupeřů a namodelovat si naši obrannou hru směrem k červnovému dvojzápasu,“ dodal Bašný.

Turnaj Češky rozehrají s Chorvatkami, které stejně jako národní tým vypadly na prosincovém evropském šampionátu v základní skupině. Oba celky se utkaly v listopadu a Bašného celek zvítězil o dvě branky.

„Se Slovinkami jsme se zase v červnu utkali o postup na Euro. Je to družstvo, které je pro nás kvalitním soupeřem a ukáže nám, jak na tom jsme,“ uvedl Bašný.

„Rakousko se sice už dlouho nekvalifikovalo na žádnou akci, mají ale vždycky těžkou pozici v losu. Myslím si však, že na šampionátu by se Rakušanky neztratily, protože v kvalifikaci uhrály velmi dobré výsledky s Rumunskem a Ruskem. My s nimi máme v posledních asi čtyřech letech vyrovnanou bilanci,“ dodal Bašný.