PARÁDA. Čeští házenkáři oslavuj vítězství nad Maďarskem.

PARÁDA. Čeští házenkáři oslavuj vítězství nad Maďarskem. | foto: Reuters

Od komparzu k úžasu. Čeští házenkáři mohou překonat historické maximum

  • 5
Výrazně překročili své limity. Na evropský šampionát přijížděli Češi v roli outsidera, jenž poslouží jako slušný komparz házenkářským elitám v čele s olympijskými vítězi z Dánska. Realita? Češi se po výprasku od obhájců stříbra Španělů zvedli, zaznamenali dvě ohromně cenné výhry a pobyt v chorvatském Varaždínu si prodloužili minimálně o tři zápasy. A zdaleka nemusí skončit jen u toho.

Na výrazný úspěch čekají Češi více než dvacet let. Naposledy v roce 1996 skončili na Euru šestí, od té doby vyšplhali v evropské konkurenci nejvýše na osmou příčku. Stalo se tak v letech 2002 a 2010. 

České stopy ve statistikách

Euro po základních skupinách

  • 14 gólů Ondřeje Zdráhaly v utkání proti Maďarsku bylo nejskvělejším střeleckým počinem základních skupin. Jen čtyři házenkáři v historii Eura dali tolik nebo více gólů v jediném duelu.
  • Ondřej Zdráhala také po třech utkáních vede střeleckou tabulku šampionátu, zatím nastřílel 25 gólů a žebříčku vládne o 4 branky.
  • Pavel Horák šéfuje české defenzívě a jeho výtečná práce se odráží i ve statistikách, kde se šesti zásahy vévodí na ME pořadí zblokovaných střel.
  • Martin Galia zvedá české šance v brance a jeho jméno figuruje mezi nejlepšími gólmany turnaje. V počtu úspěšných zákroků (33) je třetí, v procentuální úspěšnosti (38) čtvrtý.
  • 17gólový rozdíl, kterým Češi podlehli v úvodním zápase Španělsku (15:32) znamenal největší debakl ME 2018 a druhý největší v celé historii Eura. Největší má rovněž český podpis, ale v pozitivnějším gardu: v roce 1998 rozstříleli Češi výběr Makedonie 38:18.

Pokud zůstaneme čistě u matematických výpočtů, nabízí se zřejmá paralela: po osmi letech mohou Češi tento výsledek znovu vyrovnat. Leč výběr okolo ostrostřelce Ondřeje Zdráhaly tuší, že v chorvatském Varaždinu nedaleko maďarských hranic mohou zaútočit na historický úspěch.

„Síla je v mančaftu. Nejsme tým jedné hvězdy. Věříme si, takže to funguje celé dohromady,“ pochvaluje si aktuálně nejlepší střelec turnaje. Český vousáč nasázel ve třech zápasech úctyhodných 25 branek.

Společně s brankářem Martinem Galiou a Pavlem Horákem patří k pilířům. Zkušenostmi nabití třicátníci vládnou na hřišti i v kabině. „Snažíme se to nabalovat, s každým úspěchem je to pak jednodušší,“ říká kouč Jan Filip. 

Role lídrů se nyní ještě umocní. Už ve skupině se Češi po historickém výprasku od Španělska (15:32) odrazili k fantastickým výkonům - těsně přehráli Dány, olympijské vítěze z Ria, 28:27, v duelu o všechno poté před naplněnou halou zdolali i Maďarsko 33:27.

„V prvním zápase jsme se z toho trochu podělali, další dva byly úplně jiné,“ říká Filip. „Jdeme zápas od zápasu,“ doplňuje.

ME házenkářů

Program a výsledky šampionátu

A přesně takového postupu se musí Češi držet i v další fázi. V šestičlenné skupině, do které postoupili společně se Španělském a Dánskem, vyzvou Slovince, Němce a Makedonce. Dvě nejlepší reprezentace postupují do semifinále, tým na třetím místě čeká duel o páté místo.

„S energií a nábojem roste i schopnost respektovat herní disciplínu. Když má tým emoce, odvahu a energii, jsme schopní hrát s každým,“ všiml si Filip.

První štace: v pátek Německo. Ač Češi ve vzájemné bilanci výrazně zaostávají - z dvaceti odehraných duelů vyhráli pouze tři - bez šance rozhodně nejsou.

Na rozdíl od svých soupeřů se nemuseli stěhovat do jiného města, trenéři Filip a Jan Kubeš německou bundesligu dokonale znají a navíc obhájci titulu zatím u Jaderského moře výkonnostně nedominují.

„Po výkonu s Makedonií (25:25) nemůžeme přemýšlet o semifinále,“ prohodil německý brankář Silvio Heinevetter.

Pak čeká Čechy nezvyklá třídenní pauza, v úterý vyzvou Makedonce, staré známé z posledních let, které také umí porazit, a ve středu zakončí druhou fázi šampionátu proti Slovinsku, které teď zaměstnává kauza sporné koncovky proti Německu.  

Česká cesta za dalším překvapením začíná už v pátek v 18.15. A probojovat se do soubojů o umístění není ve vyrovnané skupině úplně nereálné.

Skupina II

Tým Z V R P S B
1. Makedonie 2 1 1 0 50:49 3
2. Španělsko 2 1 0 1 54:40 2
3. Dánsko 2 1 0 1 52:50 2
4. Německo 2 0 2 0 50:50 2
5. Česko 2 1 0 1 43:59 2
6. Slovinsko 2 0 1 1 49:50 1