ČÍÍÍÍÍZ! O úsměv fotografové nemuseli Tseng Ja-ni prosit. Na LPGA Championship

ČÍÍÍÍÍZ! O úsměv fotografové nemuseli Tseng Ja-ni prosit. Na LPGA Championship získala tchajwanská golfistka svůj čtvrtý major titul. | foto: AP

Ženskému golfu vládne holka - kluk. Tseng Ja-ni je vše, jen ne ikona

  • 7
Jedna světová jednička se rozhodla poslechnout biologické hodiny a otěhotněla, druhá přijala roli emancipované manželky. Loni ženský golf hledal výraznou osobnost. Teď ji má. Dvaadvacetiletá tchajwanská hráčka Tseng Ja-ni je všechno jiné než ikonická osobnost. Jenže hraje úchvatně.

To, jakým způsobem vyřídila konkurenci na druhém majoru ženské sezony Wegmans LPGA Championship, připomnělo dávné výkon Anniky Sörenstamové i Loreny Ochoaové. Vlastně ne, tohle snad nedokázaly ani ty dvě.

Dvaadvacetiletá hráčka předčila dokonce i Tigera Woodse. Nikdo mladší ani mezi ženami, ani mezi muži nezískal tak brzy čtyři major tituly. "Je to nová tvář LPGA," řekla v telefonickém rozhovoru pro Golf Channel Sörenstamová.

NESMĚLÝ DÍK. Další povedená rána a ovace diváků neberou konce. Tseng Ja-ni toho vyhrála už hodně, ale jako by si na přízeň publika dosud nezvykla.

Tahle nevýrazná holka klučičího typu? Nedá se nic dělat, ženský golf musí vzít na vědomí, že vnadné Američanky, Australanky a Evropanky mohou nalíčené, učesané a vystylované vydělávat na reklamách, větší podíly na turnajových dotacích si ale bude asi ještě nějaký čas odlupovat ona. "Yani", jak jí po americku říkají.

Náskok deseti ran před druhými v pořadí na hřišti Locust Hill je mimořádný, stejně jako celkový výsledek 19 úderů pod par.

Tseng své peníze investuje rozumně a také zajímavě. Koupila právě od Sörenstamové její rezidenci v Orlandu. "Přivez trofej domů," napsala jí v textové zprávě její mentorka v neděli, před startem finálového kola.

To pro Tchajwanku nezačalo zrovna nejlíp. Vyrušil ji divák cvaknutím spouště fotoaparátu, zrovna když se napřahovala k zahajovacímu drivu. Zkazila ho a zahrála bogey. Že by ji to rozhodilo? Odpověď dala trojicí birdie na následujících jamkách.

Stejně jako korejské golfistky vyniká i Tseng velkou tréninkovou pílí. Ale kouč Gary Gilchirst o ní tvrdí, že netěží hlavně z dlouhých ran, nýbrž z toho, že je přemýšlivá. Když po zaváhání ve druhém kole LPGA Championship přišla trénovat, rozhodli se, že si jen budou povídat. Vysvětlil jí, kde je chyba, a vytvořili spolu tréninkový plán na sobotu, který pozdější vítězka do puntíku spnila.

A od golfu si hodlá odpočinout i teď. "Pojedu do Niagara Falls, to je nádherné místo. Až se vrátím do Orlanda, skočím do bazénu a budu si užívat," svěřila se bezelstně.