Tiger Woods a Rjo Išikawa na exhibičním turnaji v Jokohamě.

Tiger Woods a Rjo Išikawa na exhibičním turnaji v Jokohamě. | foto: AP

Záhady a taje světového žebříčku: o post jedničky hrají čtyři golfisté

  • 3
Být světovou jedničkou znamená nutnost vyhrávat a vyhrávat. "A já jsem letos nic nevyhrál," reagoval Tiger Woods na ztrátu výsostného postavení. Američan sehrál v neděli exhibiční devítijamkový zápas v japonské Jokohamě proti domácí mladé hvězdě Rju Išikawovi a na místě přijal zprávu, o níž věděl, že přijde.

V tomto roce ho čekají ještě tři starty, ten nejbližší už od čtvrtka do neděle v Šanghaji. "Opravdu se na ně těším a doufám, že mě přenesou do lepšího roku 2011," odtušil s jasným úmyslem: vrátit se na bývalé pozice.

Na turnaji HSBC Champions z bohatě dotované minisérie World Golf Championship může vzít Leemu Westwoodovi pozici prvního hráče světa zpět. Oba měli herní přestávku a Angličan se vrátí ke hře v nejasném zdravotním stavu.

Rozhodne se na hřišti a bude to něco úplně jiného než čekání na to, až změna pořadí na nejvyšších postech nastane pouhým poklesem žebříčkového bodového průměru, u Woodse výraznějším než u Westwooda.

principy světového žebříčku

Mění se jednou týdně, zpravidla v pondělí.

Počítají se do něj výsledky za dva roky (104 týdnů).

Počet získaných bodů v týdnu před dvěma lety je u hráče nahrazen počtem získaných bodů v bezprostředně uplynulém týdnu.

Do letoška se braly v úvahu výsledky z devíti různých turnajových okruhů, od příštího roku to bude jedenáct sérií.

Každý turnaj je bodově ohodnocen podle síly startovního pole. Maximum je 100 bodů pro vítěze čtyř majorů.

Výsledky posledních 13 týdnů mají vždy vyšší hodnotu než předchozí.

Bodová hodnota, podle níž se určuje pořadí, je počet získaných bodů vydělený počtem odehraných turnajů každým golfistou v dvouletém období.

Tiger Woods a Rjo Išikawa na exhibičním turnaji v Jokohamě.Ačkoli Woods ukazoval v Jokohamě usměvavou tvář, bude v největší myslitelné konkurenci nejen poměřovat výkonnost, ale také pokroky, jaké udělal na cestě za konsolidací svého švihu s novým trenérem Seanem Foleyem.

"Pořád si drží svou reputaci," odpověděl Westwood při říjnovém Ryder Cupu na otázku, jak se mu pozdává Woodsův golf. "Kdykoli s ním hrajete, musí jít vaše hra nahoru."

Složitý, ale spravedlivý systém

Situace ve světovém žebříčku se vyvinula tak, že není vyloučeno střídání více hráčů na postu číslo 1. Šanci mají ještě Martin Kaymer a Phil Mickelson. K takové situaci došlo opět po dlouhé době, naposledy to bylo v roce 1997.

čelo světového žebříčku

průměr body turnaje rok 2010

1. Lee Westwood Anglie 8,29 381,20 46 279,11
2. Tiger Woods USA 8,13 325,28 40 90,53
3. Martin Kaymer Německo 7,98 383,14 48 332,25
4. Phil Mickelson USA 7,83 336,53 43 243,78

O světovou jedničku se bude hrát na hřišti Še-šan International Golf Clubu. "Přípomíná mi TPC Sawgrass na Floridě a je to dobré místo pro takové drama," uvedl sám Westwood.

Titul z HSBC Champions bude obhajovat Mickelson, rovněž sužovaný zdravotními problémy. Američan měl letos dvanáctkrát možnost jít v žebříčku před Woodse, neuspěl ani jednou. Kaymer tento pocit okusil poprvé o víkendu.

Phil Mickelson, HSBC Championship

Phil Mickelson, vítěz HSBC Champions 2009.

Odborník na oficiální ranking Ian Barker uznal, že bodový systém je složitý. "Ale nemůže nijak klamat," bránil sedmačtyřicetiletý Angličan způsob výpočtu hodnot a odměňování hráčů.