TAM NAHOŘE JSEM OBLÍBEN. Webb Simpson prožívá úžasné období, po vítězství na

TAM NAHOŘE JSEM OBLÍBEN. Webb Simpson prožívá úžasné období, po vítězství na Deutsche Bank Championship je jedničkou FedEx Cupu. | foto: AP

Z kolotoče amerického golfového play-off vítězně seskočil Simpson

  • 2
Americký golfista Webb Simpson zažívá nejlepší období své kariéry. Letos se mu narodil první potomek, na začátku srpna oslavil šestadvacáté narozeniny, před dvěma týdny se dočkal prvního profesionálního titulu a teď je lídrem zámořské PGA Tour.

Simpson zvládl pondělní rozstřel druhého dílu play-off a potvrdil, jak dramatickou podívanou je letošní FedEx Cup. V čele Deutsche Bank Championship se hráči střídali jako na kolotoči, až vše vyvrcholilo dvěma přidanými jamkami.

"Myslel jsem si, že získat druhou výhru bude rozhodně snadnější," řekl pobaveně v narážce na průběh turnaje vítěz, jenž zdolal svého krajana Cheze Reavieho. Oba dokončili turnaj se skóre 15 ran pod par.

Do finálového dne vstupoval v pozici lídra Bubba Watson. Kolo mu vůbec nevyšlo, zahrál sedm bogey a propadl se až na šestnáctou příčku. Chvíli byl ve vedení i Luke Donald. Jenže světový hráč číslo jedna na dvanáctce zahrál double bogey, záhy přidal bogey a bylo po nadějích. Dělenou třetí příčku nakonec zachránilo birdie z osmnáctky.

VELKÝ PORAŽENÝ. Jamku před koncem vedl na Deutsche Bank Championship ještě Chez Reavie. Jenže musel do play-off a titul v něm prohrál.

ZASE TŘETÍ. Brandt Snedeker by mohl být černým koněm FedEx Cupu, na prvním i druhém turnaji pla-yoff skončil třetí.

Dalším z těch, kteří se přihlásili do boje o výhru, byl Brandt Snedeker. Jenže i on si na hřišti TPC Boston vybral slabší chvilky, na závěrečných šesti jamkách zahrál tři bogey, ztratil náskok dvou ran a stejně jako před týdnem na The Barclays i nyní skončil třetí. Dvě rány na vítěze ztratil ještě Australan Jason Day.

Reavie šel na poslední jamku s náskokem dvou ran, jenže zahrál své jediné pondělní bogey. Zato Simpson se blýskl do birdie a vynutil si play-off. V něm proměnil další dva skvělé putty do birdie a na pětiparové osmnáctce i na čtyřparové sedmnáctce.

Tu už Reavie jen paroval. "Bohužel," povzdechl si poražený, "ale i přesto, hrál jsem dneska fantasticky." Do předposledního turnaje play-off, jímž bude za dva týdny BMW Championship, jde z deváté pozice.

FedEx Cup - průběžné pořadí

1. Simpson (USA)  4 711 b.
2. D. Johnson (USA)  3 814
3. Kuchar (USA)        3 124
4. Donald (Angl.)       2 875
5. Snedeker (USA)    2 869
6. Day (Austr.)           2 357
7. Watney (USA)       2 291
8. Stricker (USA)       2 205
9. Reavie (USA)        2 088
10. Mickelson (USA)  2 040

Do Lemontu se kvalifikovalo sedmdesát golfistů, mezi nimiž chybí hráči jako Ian Poulter, Graeme McDowell či Troy Matteson, který vedl po prvním kole právě skončeného turnaje.

Svůj boj o přežití naopak opět zvládl Ernie Els, který se štěstím poskočil na 67. místo. Ve hře ho udrželo birdie z poslední jamky. "Neexistuje lepší trénink, než je to, čím procházím v posledních třech týdnech. Ty testují moje nervy, patování, čipování i drajvování. Jsem pod palbou. Ale myslím, že je to dobré," potvrdila bývalá světová jednička, že jí spadl kámen ze srdce.

Ještě větší úlevu zažil Chris Stroud. Ten byl před turnajem na nepostupovém 75. místě. Na poslední jamce věděl, že potřebuje eagle. Stroud ho opravdu zahrál a jako poslední 70. si zahraje i za dva týdny.

Pozici lídra FedEx Cupu po nepovedeném výkonu opustil Dustin Johnson. Vítěz z The Barclays skončil až na dělené 42. příčce s bilancí minus tři a v žebříčku je druhý. Třetí v pořadí je Matt Kuchar, pětadvacátý z Nortonu. Na vrchol se vyhoupl svým triumfem Simpson. "Nic víc jsem snad ani čekat nemohl," dodal spokojeně.

Deutsche Bank Championship - konečné výsledky

Par 71: 1. Simpson 269 (69+68+67+65) na 2. jamce play-off, 2. Reavie 269 (67+68+68+66) oba -15, 3. Snedeker (všichni USA) 271 (69+64+72+66), Donald (Angl.) 271 (66+70+68+67), Day (Austr.) 271 (67+69+67+68) všichni -13, 6. Furyk (USA) 272 (69+69+66+68) -12.