Tiger Woods v roce 2000, kdy vyhrál tři "majors".

Tiger Woods v roce 2000, kdy vyhrál tři "majors". | foto: AP

Woods si nasadil trnovou korunu - je nejlepším sportovcem desetiletí

  • 3
Americká agentura Associated Press vyhlásil Sportovce desetiletí. Zástupci médií, amerických médií, vyneslo na první místo Tigera Woodse. Server aol.com nechal hlasovat čtenáře, zda si to světová golfová jednička vůbec zaslouží.

dekáda T.W.

2000
Majors: US Open, British Open, PGA Championship
Další turnaje: 6

2001
Majors: Masters
Další turnaje: 4

2002
Majors: Masters, US Open
Další turnaje: 3

2003
Majors: -
Další turnaje: 5

2004
Majors: -
Další turnaje: 1

2005
Majors: Masters, British Open
Další turnaje: 4

2006
Majors: British Open, PGA Championship
Další turnaje: 6

2007
Majors: PGA Championship
Další turnaje: 6

2008
Majors: US Open
Další turnaje: 3

2009
Majors: -
Další turnaje: 6

V prvním dnu hlasovalo více než 30 tisíc lidí a zatím je jich 52 procent pro Woodse, proti 48. Dokonce i prosté zpravodajství se nese v duchu "vyhrál navzdory čerstvému skandálu". Faktem zůstává, že Woods získal hlas od 56 ze 142 hlasujících, vyjádřila se pro něj tedy více než třetina novinářů.

Skandál s mimomanželskými vztahy přitom mohl ovlivnit pořadí. Více než polovina hlasů přišla po 27. listopadu, kdy začaly vycházet na světlo Woodsovy avantýry. Počet jeho údajných milenek v době manželství už přesáhl číslo 10 a Woods ve snaze dát si do pořádku svůj soukromý život oznámil na neurčitou dobu přerušení kariéry.

Tiger Woods z dubna 2009 - obléká zelené sako vítěze Masters 2002.

Komentáře k první takové anketě v novém tisíciletí se shodnou, že vítězství je dalším klenotem do už tak bohatě osázené koruny krále Woodse. Velké diskuse jdou však také o tom, že nedokáže-li se golfista vrátit brzy na scénu a zase vyhrávat, zbyde mu jen koruna trnová.

Víc prospěl, nebo ublížil?

Ze svých čtrnácti vítězství na turnajích kategorie major Woods v uplynulé dekádě získal dvanáct. Jak jsou na tom další v pořadí?

Lance Armstrong

Druhý skončil s 33 hlasy cyklista Lance Armstrong. Od roku 2000 vyhrál šestkrát Tour de France (první triumf si připsal v roce 1999).

Roger FedererTřetí je švýcarský tenista Roger Federer ze Švýcarska, pro nějž hlasovalo 25 zástupců médií. Za zmíněné období nastřádal patnáct grandslamových vítězství.

Michael Phelps.Plavec Michael Phelps má na kontě čtrnáct zlatých olympijských medailí, drží sedm světových rekordů, na pomyslné stupně vítězů v anketě nepronikl.

Kvantifikovat pořadí sportovců ze zcela odlišných odvětví dost dobře nelze. Doprovodný text k výsledkům ankety hovoří o tom, že ve Woodsův prospěch hovoří přínos pro "popularizaci, mediální prezentaci a finanční ohodnocení golfistů".

Současná mediální prezentace jeho osoby je však zcela jiná a experti se teď mohou přetrhnout v odhadech, jak Woodsova absence golfu zase ublíží.

,