Nejvyšší mrakodrap na světě v Dubaji Burdž Dubaj má 818 metrů.

Nejvyšší mrakodrap na světě v Dubaji Burdž Dubaj má 818 metrů. - Burdž Dubaj.

Vyplatí šejkové dalších patnáct milionů, nebo čeká Race To Dubai krach?

  • 0
Jak finanční problémy Dubaje ovlivní velmi očekávaný další ročník evropské golfové série, soutěž Race to Dubai? Zatím se kupodivu zdá, že nijak zvlášť. I když...

Bezprostředně poté, co Lee Westwood zvedl nad hlavu trofeje za výhru v prvním ročníku Dubai World Championship i za vítězství v celé European Tour, začaly se ozývat hlasy, že první ročník Race to Dubai bude možná i posledním.

Driving range v Dubaji.

"Jsme hrdí na to, že naše partnerství s European Tour bude pokračovat i v nové sezoně. Úvodní ročník byl fenomenálním úspěchem," prohlašoval ještě před pár týdny Hamza Mustafa, výkonný ředitel Nakheel Leisure. Ta převzala firmu Leisurecorp, původního garanta loňského ročníku, který se dostal kvůli recesi do vážných problémů.

Právě Nakheel Leisure v podstatě zachránila první ročník Race to Dubai, i když snížila původně ještě velkorysejší dotace v součtu o pět milionů dolarů.

Listopad je daleko

Jenže situace se v posledních dnech vyostřuje čím dál víc a poslední zprávou je, že Nakheel (která je součástí skupiny Dubai World) zřejmě nedostane půlroční odklad splátek svých dluhů, jak o něj nedávno požádala.

Zdá se, že aspoň trochu zachránit celou dubajskou ekonomiku může jen zásah ostatních emirátů (Abú Zabí), které pochopitelně nechtějí nechat Dubaj padnout.

Pohled na Dubaj z 63. patra

Že by v takové situaci společnost Nakheel financovala další ročník golfové série, to vypadá jako utopie. Nicméně vedení European Tour vyhlásilo Race to Dubai 2010 a uveřejnilo základní informace. Rozpis obsahuje jako minimum 47 turnajů, včetně šesti nových, a vrchol by měl být opět v Jumeirah Golf Estates v Dubaji.

Stejně jako letos je závěrečný turnaj dotován částkou 7,5 milionu dolarů a stejnou sumu by si mělo rozdělit patnáct nejlepších hráčů celkového pořadí. Finále - Dubai World Championship - se tentokrát bude hrát od 25. do 28.listopadu. Tedy zřejmě...

Do Čeladné v srpnu

V každém případě ani letos nebude na evropském okruhu chybět turnaj na území České republiky. Pod názvem Čeladná Czech Open 2010 se bude konat ve velmi zajímavém termínu, od 19. do 22. srpna. Týden po posledním majoru a v období, kdy bude vrcholit kvalifikace do rydercupového týmu Evropy.

kalendář european tour 2010

Tentokrát by v Beskydech měla být k vidění mnohem elitnější sestava evropského a světového golfu než při letošní premiéře.

I když jde o sezonu 2010, European Tour startuje už v tomto týdnu v Jižní Africe, kde zůstane na další dva týdny i po Novém roce.

Jumeirah Golf Estates, Dubaj

Nově na seznamu přibyly Africa Open (první turnaj kalendářního roku), Avantha Masters v Indii v polovině února, Hassan II Golf Trophy v Maroku na konci března, Open Calla Millor Mallorca v polovině května, The Vivendi na konci září a také Andalucia Masters poslední víkend v říjnu, díky němuž se evropská série opět po roce vrací na proslavené hřiště Valderrama ve španělském Sotogrande.

Některé turnaje naopak ze seznamu zmizely, třeba European Open, které se hrálo nepřetržitě od roku 1997 a které bylo (ne náhodou) podporováno firmou Leisurecorp.

Jumeirah Golf Estates, Dubaj

Není vyloučeno, že podobně jako vloni dojde i k dalším změnám během sezony, ale protože je European Tour v posledních letech už vpravdě celosvětovou soutěží, o její budoucnost zatím není třeba mít strach. Ať už bude letos vrcholit znovu v Dubaji, nebo ne.

, pro iDNES.cz