Turnaj Justina Timberlaka (vlevo) vyhrál 26letý Skot Martin Laird. Díky tomu získal dvouletou hrací kartu.

Turnaj Justina Timberlaka (vlevo) vyhrál 26letý Skot Martin Laird. Díky tomu získal dvouletou hrací kartu. | foto: ČTK

V Las Vegas slavil Skot Laird, Čejka těsně za vytyčeným cílem

  • 5
Skot Martin Laird vyhrál turnaj Justina Timberlaka, který je součástí tzv. Podzimní tour, a na dva roky si zajistil jistotu účasti na PGA Tour. Pro 26letého Skota je to první triumf na americké tour v kariéře.

Skot Martin Laird porazil v play-off postupně Chada Campbella a George McNeilla a v Las Vegas získal svůj první titul na PGA Tour. Díky tomu si nejenom odnesl finanční dotaci 750 tisíc dolarů, ale i hrací kartu na další dvě sezony.

Ta by měla Lairdovi dodat klid, který ve svém dosavadním postavení jistě neměl. Do turnaje Justina Timberlaka (celým názvem Justin Timberlake Shriners Hospitals for Children Open) totiž vstupoval ze 134. místa finančního žebříčku - hrací kartu přitom dostane jen prvních 125 golfistů.

Laird, který prošel teprve desátým cutem z letošních 22 turnajů, zahrál v závěrečném kole 68 ran a dostal se na celkové skóre -19. Na stejném výsledku skončili i Američané Chad Campbell a George McNeill.

Za větrného počasí se tedy na hřišti TCP Summerlin šlo do play-off. Nejprve na osmnáctce všichni zahráli par, na tříparové sedmnáctce odpadl kvůli bogey Campbell. Do třetice se šlo znovu na osmnáctou jamku, kde Laird proměnil třímetrový putt do birdie a ve 53. startu na PGA Tour získal první titul.

Furyk zaútočil, na prvenství to nestačilo

Útok na prvenství razantně zahájil i Jim Furyk, který se o účast na PGA Tour rozhodně bát nemusí. Před turnajem sedmý hráč finančního žebříčku v neděli zahrál skvělých 62 ran, což znamená devět úderů pod par. Stačilo to ale na výsledné skóre -18 a dělené čtvrté místo. O to se dělí s Jeffem Klaukem.

Na děleném 24. místě (tedy kousek za vytčeným cílem - top 20) skončil německý reprezentant českého původu Alex Čejka. V neděli zahrál 67 ran (-4) a skončil na celkovém výsledku -13. Nicméně byl blízko ještě lepšímu umístění, protože po šesti birdie zahrál na posledních dvou jamkách dvě bogey. Ve finančním žebříčku ze stého místa poskočil o pouhé dvě příčky.

Přesto je zisku hrací karty velmi blízko. Od 126. místa, prvního nepostupového, má Čejka se ziskem 818.664 dolarů solidní odstup zhruba 230.000 dolarů. Do konce sezony zbývá odehrát tři turnaje.

"Karta je doma," uvedl spokojeně na svém webu.

Třetí turnaj Podzimní série bude od čtvrtka na arizonském TPC Scottsdale turnaj Frys.com Open s dotací pěti milionů dolarů.

Justin Timberlake Shriners Hospitals for Children Open - konečné pořadí

1. Martin Laird (Skotsko) -19 (vítěztví na 3. jamce play-off)
2. Chad Campbell, George McNeill (oba USA) -19
4. Jim Furyk, Jeff Klauk (oba USA) -18
6. Charley Hoffman (USA) -17
7. Andres Romero (Argentina), Tim Petrovic, Matt Kuchar, D.J. Trahan, Rickie Fowler, Ryan Moore, Tom Pernice jr. (všichni USA) -16