V Čeladné stojí kolony aut a panuje nervozita, na hřišti vládne sebevědomí

Exkluzivně   11:30
Už po neděli Čeladná ožije. Velký golfový turnaj, to je pohyb spousty lidí a aut, na jaký v podbeskydské obci nejsou zvyklí ani v době největší obsazenosti zdejšího hřiště, lázní a přilehlých hotelů. Ovšem, ne že by zrovna teď Čeladná spala. Přípravy největší golfové události v České republice vrcholí hektickým tempem.

Čeladná | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Stůj! Jeď... a znova stůj! Příjezd nevěstí nic dobrého: zablácené stopy traktoru na hlavní silnici doprovázejí návštěvníky k první překážce. U kostela se staví kruhový objezd. Kdo nemá štěstí na zelenou, počká si u mobilního semaforu pěknou chvíli.

Alespoň si může prohlédnout rozestavěné bytovky po pravé straně. Čeladná je v poslední dekádě velkým hitem, a tak je poptávka po bydlení v této oblasti opravdu vysoká. Za byt ve vesničce pod horami se platí podobná suma jako za bydlení v Praze.

Čeladná - zácpy ve městě před Moravia Silesia Open.

Když konečně naskočí zelená, kolona se pomalu posouvá středem vesnice... k dalšímu semaforu. Nebude-li Čeladná do začátku turnaje plně průjezdná a přijede očekávaných více než patnáct tisíc diváků, dopravní situace by se stala nezvladatelnou.

Jen se souhlasem ochranky

"Za prací?" ptá se chlapík s vysílačkou v ruce. Mlčky přikývnu a vjíždím do přísně střežené oblasti. Okolo příjezdové cesty muži v montérkách sekají trávu a ačkoliv je teprve čtvrt na devět, pracuje se už na plný výkon. Na parkovišti postávají další "sekuriťáci" a mezi nimi energicky procházejí členové organizačního týmu.

"Hostesky budu vybírat sám ve vedlejší místnosti," prohodí v nadsázce a s úsměvem generální manažer čeladenského resortu, S. J. Alexander Flanagan, když mu členové organizačního týmu sdělují své připomínky na ranní bleskové poradě.

Čeladná

Pak se přidávám k jednomu ze zdejších maršálů Janu Stankovičovi. "Poslední tři týdny se má všechno jen dolešťovat, ale my jsme museli začít s organizací skoro od začátku. Hřiště jsme však připravovali už od jara," rekapituluje situaci muž, jenž má společně s dalšími kolegy na starosti přípravu hřiště.

To musí být pro profesionály těžší než pro rekreační hru. "Museli jsme zúžit fairwaje, začít je jinak sekat, změnit hustotu a šířku semiroughu, roughu," vypočítává Stankovič, zatímco projíždíme ve vozítku okolo několik prvních jamek Old Course. Podle maršálových slov stojí v centru organizačního týmu asi pětadvacet lidí. "V pozadí je to však dohromady asi kolem stovky dalších, kteří nám pomáhají," upřesňuje.

Pod přísným dohledem

Šířka fairwaje se měnila na jednotlivých jamkách různě, většinou o několik metrů. "Hráči, kterým to půjde, budou mít výhodu. Fairwaje jsou rychlejší a lepší. Ale nechtěl bych mít špatný den. Z hustého roughu půjde míček dostat mnohem hůř než dřív," usmívá se Stankovič.

Čeladná - fairway a semirough pro Moravia Silesia Open.

Turnaj European PGA se v Česku bude hrát po dvanácti letech, v Čeladné poprvé. Evropská organizace sem vysílala pravidelně kontroly. "Musím přiznat, že zpočátku nebyli moc spokojeni. Šest týdnů jsme nemohli kvůli vytrvalým dešťům a podmáčenému terénu udělat žádný pokrok. Ale teď se daří všechno dohánět a pokud nás počasí opět nepodrazí, měli bychom vše stihnout. Dokonce nám PGA poslala jednoho Skota, který pomáhá se správným stříháním trávníku," ukazuje maršál na dvojici mužů na sekačkách. Čeladná

O Čeladné se říká, že patří mezi nejtěžší hřiště v republice, a teď tohle. "Naši domácí hráči na úpravy nadávají, ale pořád můžou hrát lehčí neupravené hřiště New Course. Změny totiž plánujeme zachovat, neboť máme smlouvu na dalších devět ročníků. Proto nejspíš pozveme komisi, aby upravené hřiště přenormovala. Hráči se nebudou muset bát o svůj handicap ani na těžším Old Course," přibližuje můj průvodce.

Turnaj ale obě osmnáctky propojí. "Z důvodu větší atraktivity jsme zařadili na závěr osmnáctou jamku z New Course. Hraje se přes vodu, takže bude zajímavé sledovat, jak se s touto situací hráči vyrovnají," dodává Stankovič.

Pro auto přes vodu

Všude okolo neustále hučí motory sekaček a není chvíle, kdy bych nezahlédl na obzoru alespoň jednoho člověka upravujícího trávník či přilehlé okolí. Traktůrky s obrovskými sběracími koši křižují jednotlivé oblasti a maršál vždy jen pohledem zkontroluje, zda řidiči ovládají stroje podle dohodnutých postupů.

Občas také zastaví, vystoupí z golfového vozítka a pečlivě kontroluje detaily na fairwaji. Například jamka číslo 12: "Tady jsme měli problémy s vodou. Když u nás tak dlouho pršelo, tráva byla podmáčená a v bahnu shnila. Museli jsme proto dát na třech místech nové pásy trávy," ukazuje Stankovič, "zatím to ještě úplně nesrostlo, ale pořád máme relativně dost času."

Čeladná - jamka č. 15 pro Moravia Silesia Open.

Středem zájmu kamer televizních štábů i mnoha diváků bude patnáctá jamka, kde se opět hraje přes vodu. "Kdo tady trefí jako první hole-in-one, vyhraje od našeho sponzora vůz Audi v hodnotě více než 1,3 milionu korun," poodhaluje maršál jeden z lákavých bodů doprovodného programu. Vracíme se ke klubovně, jdeme si prohlédnout VIP Village a tiskové středisko. Ta už stojí, další zázemí se buduje.

Hlavně pryč s bahnem

"Další ročníky už budou ohledně příprav jednodušší – opráší se už hotové věci, případně se vylepší to, co se nakonec ne tak úplně povede. Je to pro nás obrovská čest, ale zároveň také velký závazek, aby turnaj proběhl přesně tak, jak má," uzavírá Stankovič, zatímco na parkovišti vykládají dělníci hromadu trubek a desek, nejspíš pro stavbu tribun.

Při odjezdu opět zůstávám stát uprostřed obce před semafory, zatímco řada vozů za mnou roste. Tohle prostě musí být v příštím týdnu hotové, jinak nevím. Pak už stačí jen spláchnout ze silnice nevzhledné bahno a Čeladná může vítat hosty.

Jestli vše stihnou i pořadatelé Moravia Silesia Open, to se nejspíš dozvíme až na prahu samotného turnaje.

U obce Čeladná v Beskydech se nachází Prosper Golf Resort Čeladná, golfový areál o rozloze 140 hektarů.

Autor:
  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi prohráli s Kanadou, narazí na USA

10. května 2024,  aktualizováno  21.5 22:44

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Hokejisté zabojují s Kanadou o první místo. Kdo jim hrozí ve čtvrtfinále?

18. května 2024  23:27,  aktualizováno  21.5 1:44

Pohodově si došli už pro pátou výhru na turnaji. S patnácti body si také pojistili nejhůře třetí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zase ti Američané, Čechy čeká odveta. Slováci ve čtvrtfinále vyzvou Kanadu

21. května 2024  15:16,  aktualizováno  22.5

Poslední skupinový den určil čtvrtfinálové dvojice na hokejovém mistrovství. Češi, kteří v...

Jak jsem poznal Zachu. Proč je vyvrhel a v čem mu česká „katovna“ křivdí

22. května 2024

Premium Kdekdo má naprosto jasný názor na hokejistu Pavla Zachu. Česká sportovní „katovna“, nemilosrdná...

Fotbalová Copa América umožní týmům šesté střídání v případě zranění hlavy

22. května 2024  11:53

Týmy na fotbalovém šampionátu Copa América budou mít možnost dodatečného střídání v případě...

Kdy vznikl hokejový svaz? Vševěd snad byl u toho. Zná přesné datum, účastníky i okolnosti

22. května 2024  11:33

Při otázce, kdy byl založený Český svaz ledního hokeje, Jiří Martínek alias Doktor Vševěd neváhal....

Kdo nahradí vyhozeného Allegriho? Na lavičku Juventusu má údajně přijít Motta

22. května 2024  11:28

Novým trenérem fotbalistů Juventusu Turín bude podle italských médií Thiago Motta. Současný kouč...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....