Byla to hektika, ale hřiště v Čeladné už je připraveno pro velký golf

  12:02
Kruhový objezd na příjezdové cestě od Ostravy je dokončen a dopravní komplikace už Čeladná nemá. V dějišti golfového turnaje Moravia Silesia Open je dva dny před jeho začátkem klid. Na jižním okraji obce, v okolí Prosper Golf Resortu, už návštěvník přece jen vidí, že se chystá velká akce. Řízená doprava, omezený vjezd, cedule k vyhrazeným parkovištím, části areálu vymezené jen hráčům a jejich doprovodu.

Tribuna před posledním greenem pro Moravia Silesia Open. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Nový promotér Quirit Alfa převzal podnik po agentuře Altamira, která se ocitla v nesnázích, a měl na dokončení příprav necelé tři týdny. Leccos se muselo udělat znovu, například uzavřít všechny smlouvy s partnery. Podle více než věrohodných zpráv od lidí z firem, které figurují ve sponzorském portfoliu, se tvrdě jednalo o podmínkách spolupráce ještě v posledních dnech minulého týdne.

I na nové webové stránky teprve o víkendu přibylo logo ALO Diamonds, šperkařské firmy, jejíž mnohé aktivity byly několik měsíců směřovány k prestižnímu turnaji a jejíž jméno figuruje v jeho oficiálním dlouhém názvu.

Atraktivní voda pro diváky

I po změně pořadatele byla zachována kontinuita v osobě Stephena Flanagana, ředitele čeladenského resortu. Pod jeho dozorem se od jara upravovalo hřiště tak, aby odpovídalo standardu European Tour. Když organizaci plně převzala firma majitele hřiště Stanislava Prose, v jejímž představenstvu Flanagan figuruje, začala hektická finální fáze, v níž podle sdělení místních někteří lidé věnovali turnaji i dvacet hodin denně. "Osmnáct dní a nocí skoro 520 lidí pracovalo, abychom se představili světu tak, jak si Čeladná zaslouží," řekl Flanagan.

Čeladná

Všechno pravděpodobně nebude perfektní, ale pořadatelé slibují hladký průběh jak turnaje, tak diváckého provozu. Z obou směrů budou návštěvníky navádět dobrovolníci na veřejná parkoviště, odkud bude nutné dojít ke hřišti pěšky.

Základní jednodenní vstupenka na čtvrteční a páteční kolo stojí 750 korun, sobota a neděle jsou za tisíc, pořadatelé mají připraveny slevy pro studenty a seniory, i vícedenní balíčky. Kvůli divácké atraktivitě zkombinuje Moravia Silesia Open sedmnáct jamek zdejšího Old Course s poslední osmnáctou, která patří k druhému místnímu hřišti New Course, Hraje se přes vodu a kolem greenu vyrostla montovaná tribuna, určená z jedné třetiny pro hosty a ze dvou majitelům dražších vstupenek.

První rekreační hráči vyzkouší hřiště

Nejdůležitější na všem je samozřejmě hřiště, jemuž promotér věnoval hlavní pozornost. "Naší obrovskou výhodou je, že od samého počátku bylo navrženo tak, aby se na něm mohly hrát světové turnaje," uvedl jeden z maršálů Jan Stankovič. Přiznal, že neustálé kontroly z European Tour končily i částečnou nespokojeností, ale připomínky nesměřovaly ke vzhledu jamek. Ten se neměnil. "Mohli jsme se věnovat pouze kvalitě trávníku," dodal.

Zúžené fairwaje, aby to špičkoví golfisté měli co nejtěžší, možná zůstanou charakteristikou Čeladné i pro běžnou hru. Jako první si je z rekreačních hráčů budou moci vyzkoušet účastníci středečního pro-am turnaje. V něm od 10 hodin dopoledne profesionálové provedou své amatérské partnery úskalími soutěžního golfu, nebo alespoň jeho nápodoby.

Od čtvrtka bude závěrečné fáze jednotlivých kol vysílat v přímých přenosech televizní kanál Nova Sport. Čeladná je rampami a podstavci pro kamery osázena už teď. Signál odtud poletí do 120 zemí.

S.J.A. Flanagan: Bude to nablýskané

Generální manažer klubu a předseda představenstva pořádající společnosti Quirit Alfa Stephen Flanagan vedl přípravy resortu v Čeladné už za předchozího promotéra, který byl vyměněn. Říká, že nespal moc, ale "normálně".

Garantujete i za těchto okolností bezproblémový průběh?

Snažíme se udělat všechno možné. Poprvé v dějinách European Tour se stalo, že necelé tři týdny před začátkem turnaje se měnil promotér. Je nelidsky těžké, aby člověk dal dohromady takovou akci za dvacet dní. A já doufám, že celý tým to zvládne a naplní očekávání, jak má takový turnaj vypadat.

Na hřišti musela vyrůst spousta dočasných objektů. Budou?

Vypadá to podle programu, v tomto ohledu necítíme žádné problémy. Všichni smluvní partneři dodržují časové lhůty. Pokud nás počasí nepřekvapí, vše bude tak, jak má být. Bude to nablýskané.

Máte od vedení evropské PGA směrnice, jak připravit tribuny a prostor pro diváky?

Všechno zařizujeme my. To je prakticky práce promotéra, aby všechna zařízení pro veřejnost a pro sponzory byla v nejvyšší kvalitě.

Změnila se nějak očekávání ohledně počtu návštěvníků, když byl okolo turnaje v Čeladné během posledních dnů takový humbuk?

Čím více se turnaj blíží, tím větší bude zájem lidí. Telefony zvoní mnohokrát denně, lidé nám pořád kladou otázky, ale myslím, že nadšení golfistů se zvedá. O číslech nemůžu mluvit, ale určitě bude návštěvnost velká. Uvítáme ji co největší.

Čeladná si teprve buduje postavení mezi ostatními turnaji. Budou hráči spokojeni se stavem hřiště?

Hřiště je v nejlepším stavu za poslední tři roky, co tady působím.

Mezi přihlášenými jsou zvučná jména, ale úplná špička tu není. Jak vypadala jednání s hráči?

Převzali jsme promotérská práva před dvaceti dny. Do té doby nám přihlašovací systém dovoloval přihlásit omezený počet hráčů. Měli jsme osmnáct smluv. Když se podíváte na startovní pole dnes, je dobré. Špatného hráče tam neuvidíte. Jednalo se dlouho o takzvané top hvězdy, ale proč by se neurodila hvězda tady? Je spousta mladých talentů, kteří si jednou třeba budou pamatovat turnaj v Čeladné jako svůj první velký úspěch.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Z Arizony bude Utah něco. Coyotes se mohou do pěti let vrátit

19. dubna 2024  20:57

Hokejový klub Arizona Coyotes bude mít v NHL po změně majitele a stěhování do Salt Lake City i nové...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Podhráský vyhrál v Riu rychlopalbu, Přívratský byl druhý v třípolohové střelbě

19. dubna 2024  16:12,  aktualizováno  20:32

Sportovní střelec Martin Podhráský vyhrál soutěž v rychlopalné pistoli na světové olympijské...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...