Jack Nicklaus na bankovce, to je spíš vyjádření hráčových hodnot než touhy po mamonu.

Jack Nicklaus na bankovce, to je spíš vyjádření hráčových hodnot než touhy po mamonu. | foto: Profimedia.cz

Touha být nejlepší? Peníze! To je oč tu běží

V amatérském golfu jde především o vítězství - v profesionálním o peníze. Možná je takto vytýčený rozdíl větší, než se zdá. Elitní hráči už zdaleka nejsou tak hladoví po trofejích, počítají se "zlaťáky". O ty se hraje, o ty se soupeří, ty jsou měřítkem úspěchu.

Už před dvěma lety na britském The Open prohlásil Jack Nicklaus: "Když jsem začínal, pouze dva nebo tři hráči byli schopni se golfem živit. Nyní jich hraje na PGA Tour přes sto, kteří si velmi slušně vydělávají. A nemusí nutně vyhrávat turnaje. Stačí jim průměrné výsledky. Myslím, že jen málo z nich má opravdový hlad po vítězství. A to není dobře."

Jeho slova jdou ruku v ruce s fakty – život na americké profesionální sérii se stal velmi pohodlným. Pár příkladů za všechny: Jim Furyk už dva roky nevyhrál jediný turnaj, ale v roce 2009 vydělal skoro čtyři miliony a o rok dříve 3,5 milionu dolarů.

David Toms (na snímku) se z vítězství neradoval více než tři roky. Přesto měl v roce 2007 na svém kontě přes dva miliony dolarů a v minulé sezoně (opět bez vítězství) se v money listu umístil na 14. příčce se třemi miliony dolarů.

David Toms

Sluší se však říci, že právě u těchto veteránů se o touze po vítězství nepochybuje. Nicklausova slova směřovala především k mladším hráčům, kteří si život na profesionální sérii užívají v teplém průměru. Samozřejmě, že i oni po vítězství touží, ale zdaleka nevyvíjí takové úsilí, jaké bylo třeba vynaložit v dobách Jacka Nicklause.

Přehled peněžního ohodnocení hráčů PGA Tour prozrazuje, že v minulém roce se na PGA Tour "urodilo" 91 milionářů. Bylo to méně než o rok dříve, kdy se milionem vydělaných dolarů mohlo pochlubit 104.

Důvod byl prostý – Tiger Woods v roce 2008 chyběl, kdežto v minulém roce vyhrál šest turnajů.

Chevron World Challenge 2009, Tiger Woods

Ovšem před deseti lety byla situace zřetelně jiná. Milion stačil na umístění v top 35 money listu. V roce revolučních změn 1989 byli na PGA Tour milionáři pouze dva – Tom Kite a Payne Stewart.