Golf - ilustrační

Golf - ilustrační | foto: Profimedia.cz

„Top 3“ golfových holí roku 2010: železa

  • 0
Nejširší výběr pro svůj žebříček zajímavých holí, které jsou zrovna v kurzu, mají specialisté amerického magazínu Golf Digest pochopitelně mezi železy.

Letos se u nich v této kategorii na prvních příčkách umístily sady Adams Idea A7, Callaway Diablo Forged a Ping G15.

železo

Na první pohled vypadají všechna téměř stejně, ale každé železo v bagu má jiné vlastnosti. Dlouhá železa mají nízké lofty a hrají se s nimi jiné rány než s krátkými železy s vysokými lofty. A aby toho nebylo málo, vyrábí se nejrůznější typy a modely.

Golfová hůl Adams Idea A7 (železo).Set Adams Idea A7 obsahuje osm holí. Trojka a čtyřka hybrid nahrazují trojku a čtyřku železo, protože trefit čistě dlouhá železa představuje pro většinu hráčů nepřekonatelný problém.

Pětka železo je překlenutím mezi hybridy a železy, tedy mezi šestkou, sedmičkou, osmičkou, devítkou a pitching wedge. Pro tato železa je typická tenká spodní hrana, zvyšující jejich hratelnost. V golf shopech začínají ceny za komplet na třinácti tisících korun.

Golfová hůl Callaway Diablo Forged (železo).Železa Callaway Diablo Forged jsou díky vykrojení poměrně tolerantní k ranám mimo střed úderové plochy. Hlavy želez jsou ale kované, tento set je tak vhodnější pro hráče s nižším handicapem.

Jejich vlastnosti totiž ocení především zkušení hráči se stabilními ranami, jimž záleží zejména na hratelnosti holí. Spodní i horní hrana hlavy hole je úzká, což zvyšuje prostor pro tvarování ran. K dostání jsou v tuzemsku za šestnáct tisíc.

Golfová hůl Ping G15 (železo).Řada Ping G15 navazují na úspěšné předchůdkyně G5 a G10. Tato "želízka" jsou ideální svou univerzálností, určeny jsou pro všechny kategorie hráčů včetně začátečníků. Typická je pro ně velká hlava, která odpouští rány mimo střed úderové plochy. Chyby minimalizuje také široká patka hole.

Závaží umístěné ve středu hole navíc zvyšuje moment setrvačnosti a rány prodlužuje. Set začíná trojkou a na opačném pólu je sand wedge. Doma je možné sehnat ho za čtrnáct tisíc.